Főoldal > DIÉTA > Tuti receptek édesburgonyából

Tuti receptek édesburgonyából

édesburgonyafőzésgasztrorecepttáplálkozás
0

Írta:

Az őszi-téli időszak két narancssárga sztárja az édesburgonya és a sütőtök. Amellett, hogy színük jókedvre derít, számtalan módon felhasználhatók. Próbáld ki az Ízes élet legjobb édesburgonyás receptjeit!

Édesburgonya tócsni

Édesburgonyából egyik kedvencem a tócsni. Kis zsálya és szerecsendió tökéletesen kihozza az ízét, egészséges és szuper finom vacsorát dobhattok össze belőle 20 perc alatt. A lisztet gluténmentes étkezés esetén nyugodtan cseréljétek például rizslisztre vagy rizs- és szezámliszt keverékére.

Hozzávalók (4 nagyobb vagy 6 közepes tócsnihoz):

  • 25 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)
  • 1 nagy tojás
  • só, őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • néhány levélke friss zsálya finomra aprítva
  • kb. 8 dkg liszt
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A meghámozott édesburgonyát finom lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük az elhabart tojást, majd fűszerezzük egy nagy csipet sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és aprított zsályával.

Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet (ennek mennyisége függ a tojás méretétől), nem túl kemény, de összeálló masszát kell kapnunk.

Tenyerünkkel lapos korongokat formázunk a masszából, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon, közepes lángon átsütjük a tócsnik mindkét oldalát. Fűszeres tejföllel, zöld pestóval vagy csak magában, egy nagy adag kevert salátával tálalhatjuk.

Gyömbéres édesburgonyakrémleves

Hozzávalók: 4 adag

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 liter húsleves
  • 4 dl kókusztej
  • 1 mogyoróhagyma (vagy egy kicsi vöröshagyma)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika (ízléstől függően)
  • 5 cm-nyi friss gyömbér
  • 2 ek barnacukor
  • fél zöldcitrom, vagy citrom leve
  • tetejére marék friss koriander
  • vaj

Egy kevés olívaolajon a felaprított hagymát megdinszteljük.  Amikor a hagyma már félig üveges, hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát és a fűszereket. Frissen reszelünk bele gyömbért és adunk hozzá egy kevés chilipelyhet.

Felöntjük az alaplével, egy kevés nádcukorral édesítjük, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük az édesburgonyát. Amikor megpuhult az édesburgonya egy turmixgépben pürésítjük, majd adunk hozzá egy kis vajat, ezzel is mixeljük egy kicsit. Hozzákeverjük a kókusztejet, és újra reszelünk hozzá friss gyömbért, adunk hozzá egy kis chilit, pár csepp citromlevet.

Tálaláskor még megszórjuk chilipehellyel és finomra aprított friss korianderrel.

Édesburgonyás gnocchi marinara szósszal

Hozzávalók (2 főre):

A gnocchihoz:

  • 300 g édesburgonya
  • 1 tojás
  • 200 g zabliszt
  • 50 g zabkorpa
  • 100 g kókuszolaj
  • fehérbors

A szószhoz:

  • 500 g paradicsom
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • ½ fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • bors
  • oregánó
  • friss bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring

Elkészítés:

Az édesburgonyát előzőleg süssük héjastól puhára 200°C-on előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Ezután könnyedén eltávolíthatjuk a héját és egy villa vagy krumplinyomó segítségével krémesre pürésíthetjük.

Egy keverőtálban öntsük össze a zablisztet, a zabkorpát, az édesburgonya pürét, a tojást, az olvadt kókuszolajt, a sót és a borsot. Finom mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a tésztát. Ha már majdnem összeállt, borítsuk egy liszttel megszórt nyújtódeszkára és néhány mozdulattal gyúrjuk egy nagy gombóccá az egészet. Vigyázzunk, ha túl sokáig gyúrjuk, a tészta könnyen megkeményedhet.

Egy spatula segítségével vágjuk 4-5 külön darabra a tésztát, egyesével sodorjunk belőle kb. 3-4 cm átmérőjű rudakat, majd vágjuk fel 1-2 cm-es darabokra.

Az elkészült gnocchikat forró sós vízbe dobjuk, és 3-4 percig főzzük. Ha feljöttek a víz felszínére, leszűrjük és tálaljuk.

A szószhoz készítsünk paradicsom concassét. A megmosott paradicsomok csúcsát vágjuk be kereszt alakban, dobjuk néhány másodpercre lobogó forró vízbe, majd távolítsuk el a haját és vágjuk apró kockákra. A vöröshagymát szintén aprítsuk fel.

Kókuszolajon néhány perc alatt megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is és 1-2 percig tovább pirítjuk. Ezután fűszerezzük az oregánóval, kakukkfűvel, rozmaringgal és friss bazsalikomlevéllel, sóval és borssal ízesítjük, végül hozzáadjuk a paradicsom concassét és a passzírozott paradicsomot. Ha felforrt a szósz, alacsony lángon további 10 percig főzzük, majd a frissen elkészült gnocchira öntve tálaljuk.

A feldarabolt, meglisztezett nyers gnocchit fagyasztóban akár 2-3 hónapig is tárolhatjuk, így bármikor gyorsan előkaphatjuk és készíthetünk belőle egy finom friss ebédet.

További receptekért kattints a megújult izesélet.hu-ra!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X