Főoldal > DIÉTA > 5 rostban gazdag, egészséges köret, amit érdemes kipróbálni

5 rostban gazdag, egészséges köret, amit érdemes kipróbálni

egészséggabonaköretrosttartalom
0

Írta:

Ha már unod a krumplit és a rizst, vesd be ezeket a finom, egészséges és rostgazdag köreteket!

Köles, az egyetlen lúgosító gabona

A köles az egyik legrégebben termesztett gabona. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és lúgos kémhatású. Könnyen emészthető, méregtelenítő kúrák kedvelt étele. Két és félszeres mennyiségű vízben vagy tejben 15 perc alatt megfő. Zöldségekkel, ínyenceknek gyümölcsökkel dúsítva, finom köret készíthető belőle. Darájából tejjel főzve, gyümölcs, esetleg aprított magvak hozzáadásával, finom kása lesz. Lisztjéből egészséges kenyér süthető rozs- vagy tönkölyliszttel keverve. Biosüteményekben a túró helyettesítésére is használják, a hamis túrós gyümölcstorta, vagy hamis túrósbatyu még ízletesebb, mint az eredeti.

Bulgur, a kedvelt török rizs

A bulgur valójában tört búza, amelyet a zöld búzaszemekből napon szárítanak. Az arab étkezési kultúra része, a minőségi hazai török éttermekben török rizs néven találhatod (sajnos van, ahol rendes fehér rizst kapsz e néven). Mivel előzetesen megpárolják, ezért jóformán nem is kell főzni, 10 perc alatt elkészíthető otthon. Köretként, saláták alapanyagaként, vagy rakott, töltött ételekben rizs helyettesítésére használható. Sajátos ízét könnyű megkedvelni. Pikáns zamata hasonló a császármorzsáéhoz, így lekvárral leöntve ebből is készíthető hamis édesség.

koret2.jpg ()

Kuszkusz, a bulgur kásásabb változata

A kuszkusz az acélos durumbúza darája, az észak-afrikai országok tradicionális eledele. Szemeinek mérete az egészen parányitól borsó nagyságig terjedhet, hazánkban az apró szemű a leggyakoribb. Főzés során térfogata megduzzad. Állaga sűrűbb, kásaszerűbb, mint a bulguré, ez a lényeges különbség a két búzatöret között. Érdemes ezt is előfőzött változatban megvenni, megspórolva a hosszas gőzölést. Így 8 perc alatt elkészül. Készíthető belőle köret, kása, saláta vagy töltelék. Sós és édes változatban is finom.

Hajdina, a pörköltek társa

A hajdina, vagy más néven pohánka a népi ételek alapja volt. Valójában nem gabona, a keserűfűfélék családjába tartozik, elkészítési módja miatt mégis a gabonafélékhez sorolják. Magja piramisra emlékeztető formájú. Nagymértékben tartalmaz rutint, amely vízben oldódó antioxidáns. Az esetleges szennyeződéseket alapos leöblítéssel el kell távolítani. Kétszeres mennyiségű, sóval, fűszerekkel ízesített vízben főzzük meg. Elsősorban kásaként népszerű, de pörköltek mellé nokedli helyett kiváló köret a fűszeres aromájú hajdina. Magja megőrölve az úgynevezett francia palacsinta alapanyaga.

Quinoa, a magok anyja

A dél-amerikai quinoát az inkák aranyaként emlegetik.  A dél-amerikaiak a magok anyjának hívták magas tápértéke miatt. Magja apró, a köleséhez hasonló méretű, elefántcsont színű. Könnyen emészthető, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel egyáltalán nem tartalmaz glutént. Főzés előtt alaposan mossuk meg a felületét borító keserű szaponinok miatt. Kétszeres mennyiségű vízben 10 perc alatt elkészül. Kellemesen semleges íze és állaga sokrétű felhasználási módot tesz lehetővé: köretként, főételként, kásaként vagy édességként is fogyaszthatjuk. Olívaolajon átpirítva ízletesebbé tehető.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X