Főoldal > DIÉTA > Stresszcsökkentő teák a fogyásért

Stresszcsökkentő teák a fogyásért

betegségegészséggyógyteagyógyulásstresszstresszcsökkentőtea
0

Írta:

Mit szólnál, ha azt mondanánk, a súlygyarapodásodnak nem az az oka, hogy cukros üdítőket iszol, nem is az, hogy 1800 kalóriánál többet eszel, és nem is az edzés hiánya? Mit szólnál, ha azt mondanánk, a hízásodnak egyetlen oka van: a stressz.

 

Egy kutatás során azt vették észre, hogy azoknál az embereknél, akik nagyon rosszul reagáltak a stresszes helyzetekre, a testükben gyakran volt gyulladás. Ez a gyulladás sok komoly betegség ugródeszkája lehet, amilyen a cukorbetegség, rák vagy szívbetegség.

A stressz jelen van az életünkben, nem lehet megszabadulni tőle, de meg lehet tanulni jól, vagy legalább jobban kezelni. Kezdj ezzel a 6 ízletes teával!

1. Az alvás-fokozó: Macskagyökér tea

A macskagyökér (más néven valeriana) egy olyan gyógynövény, mely évszázadok óta ismert nyugtató hatásáról. Egy kutatás során a macskagyökér hatását tesztelték nőkön: a csoport egyik fele macskagyökeret kapott, a kontrollcsoport azonban placebót. A gyógynövényt kapók 38%-a számolt be arról, hogy jobban aludt, míg a placebót kapóknál ez a szám csupán 4% volt.

2. A stresszhormon-csökkentő: Rooibos tea

Ami a rooibos teát ilyen különösen jó nyugtatóvá teszi, az a flavonoid-tartalma. Kutatók szerint ez csökkenti a stresszt, így az éhségérzetet, a magas vérnyomást, az emésztési zavarokat, a különböző betegségekre való kockázatot.

stressztea2.jpg ()

3. A szorongásgátló: Golgotavirág tea

A golgotavirág tartalmaz egy chrysin elnevezésű flavont, mely csodálatosan lép fel a szorongás ellen, hasonló működéssel, mint a Xanax. Ez a tea segít megnyugodni és elaludni. A használta biztonságosnak mondható, de terhes nők számára nem ajánlott. Egy kemény nap után csodákra képes egy pohár golgotavirág tea.

4. A feldobó: Kamilla tea

Itt van egy vicces tény a kamilláról. Habár a legnépszerűbb elalvás előtti tea, nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy segítené az alvást. Azonban egy bizonyított érv szól mellette: csökkenti a stresszt, így segít ellazulni, így csökken az álmatlanság. Emellett a kamilla segít a depresszió kezelésében is.

5. Az idegnyugtató: Komló tea

A komló, mely a sör egyik alkotóeleme, egy nyugtató növény. Kesernyés íze miatt a sörre emlékeztet. A komló a nyugtatja a központi idegrendszer működését. Egy kutatás szerint segíti az éjszakai alvást, mert ellazít. Emellett csökkenti a kortizol szintjét, mely a zsírraktározásért is felelős.

6. A csendes: Káva

Annyi az egész, hogy egyszerűen higgadtabb leszel. A káva valóban csökkenti a szorongást, az élet pedig egyszerűbbnek tűnik tőle. Egy kutatás során stressz miatt álmatlanságban szenvedő betegeknek adtak 120 mg kávát 6 héten keresztül. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a kava kava csökkenti az álmatlanságot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X