Főoldal > DIÉTA > Szuperételek a rák ellen

Szuperételek a rák ellen

betegségdiétaegészségétkezésráktáplálkozás
0

Írta:

Étkezéssel sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a rákos megbetegedéseket. Így táplálkozz a rák ellen!

Brokkoli

Akárcsak a karfiol és a káposzta, a brokkoli számos rákellenes összetevőt tartalmaz, de ez az egyetlen zöldség, ami nagy mennyiségben tartalmaz szulforafánt, mely olyan enzimeket szabadít fel a szervezetben, melyek szabályszerűen kimossák belőled a rákot okozó kemikáliákat.

Kiemelt testrészek, ahol segít: mell, máj, gyomor, prosztata, bőr, hólyag,

Wellness Cafe tipp:
Minél több brokkolit fogyasztasz, annál jobb lesz neked – ezt javasolják a szakértők. Ne spórolj vele, bátran használd fel salátákhoz, omletthez, pizzához, de akár szuper krémlevest is készíthetsz belőle.

Bogyós gyümölcsök

Minden egyes bogyós gyümölcs, így a málna, az eper, a ribizli is tele van „rákpusztító” fitónutriensekkel, de közülük is kiemelkedik a feketeszeder, mely nagy koncentrátumban tartalmaz antociánt, amely lassítja a rosszindulatú sejtek növekedését a testben.

Kiemelt testrészek, ahol segít: száj, bőr, vastagbél, nyelőcső

Wellness Cafe tipp:
Napi egy fél csészényi szeder segít, hogy megóvd az egészséged, mert finom, és tele van vitaminokkal is, melyek erősítik az immunrendszeredet a hideg őszi-téli hónapokban.

Paradicsom

Ez a lédús zöldség az egyik legjobb likopin-forrás – ez az anyag  felelős a paradicsom piros színéért is. A likopin egyben csökkenti méhbelhártya rák (vagy más néven endometriális rák) esetén a sejtek túlburjánzását – ez a rákfajta kb. 8000 áldozatot követel évente világszerte, érdemes hát tenni a megelőzése érdekében.

Wellness Cafe tipp:
A legtöbb értékes összetevőt a főtt paradicsomból tudod kinyerni, mivel ilyen állapotban tudja a szervezeted legjobban hasznosítani a likopint.

Dió

A dióban található nagy mennyiségű fitoszterol képes blokkolni az ösztrogén receptorokat, melyek a mellrák kialakulásáért lehetnek felelősek, sőt, akár a rákos sejtek további növekedését is lassíthatják.

Kiemelt testrészek, ahol segít: mell, prosztata

Wellness Cafe tipp:
Napi egy marék dió elrágcsálásával máris sokat tettél az egészségedért

Fokhagyma

A fokhagymában található fitokemikáliák nemcsak a gyomorrák kialakulásának kockázatát csökkentik, de egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nők, akiknek étrendje rendszeresen tartalmazott fokhagymát, 50%-kal csökkent  a vastagbélrák kockázata. Emellett a fokhagyma hatóanyagai erősítik az ereket, illetve segítenek szabályozni a vérnyomást is.

Kiemelt testrészek, ahol segít: mell, vastagbél, nyelőcső, gyomor

Wellness Cafe tipp:
Darabolj fel egy gerezd friss fokhagymát, majd préseld össze, és használd fel paradicsomos tésztaszószban, így egyszerre élvezheted a két növény pozitív hatását egy finom étel elfogyasztása közben.

Bab

Egy egyetemi vizsgálat megállapította, hogy a fekete és a kék bab jelentősen csökkentette a vastagbélrák kockázatát a kísérleti patkányoknál. Ennek oka a babban található nagy mennyiségű butirát. A szárított bab pedig úgy tűnik, hogy a mellrák ellen is hatékony.

Kiemelt testrészek, ahol segít: mell, vastagbél

Wellness Cafe tipp:
Zöldségekhez, köretekhez tégy minél gyakrabban legalább egy fél csészényi babot. Ezzel nem csak a rákot előzheted meg, de jelentős mennyiségű vasat is a szervezetedbe juttatsz.

Mit nem tanácsos fogyasztani?

Az imént felsoroltunk pár olyan élelmiszert, melyek segítenek felvértezni szervezetedet a rákos megbetegedésekkel szemben, de érdemes a dolog másik oldalát is megvizsgálni, tehát, hogy melyek azok a termékek, melyeket érdemes inkább kerülnöd.

Állati zsiradék

A hús, a sajt és a vaj gazdagok telített zsírokban, melyek elhízáshoz vezethetnek, a felesleges kilók pedig hajlamosabbá tehetnek rákos elváltozások kialakulására. A zsíros húsok helyett válassz inkább halat, és tejtermékekből is inkább a zsírszegényt részesítsd előnyben!

Feldolgozott húsok

Egy néha napján elfogyasztott hot-dogtól, vagy egy szeletke szalonnától még nem dől össze a világ, de az ilyen ételek inkább ne legyenek rendszeres szereplői az étrendednek. Ugyanis ha nagy mennyiségben fogyasztasz feldolgozott húsokat, növeled a gyomorrák, és más rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Túlzott alkoholfogyasztás

Gyors tanács: egy italnál többet soha ne igyál, mindig ügyelj a mértékletességre! A mértéktelen alkoholizálás növeli a száj, a nyelőcső és a mellrák kockázatát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X