Mivel szilveszter – ami az újévi fogadalmak ideje is – nem esik időben túl távol a karácsonytól, ez sokak számára azt jelenti, hogy az ünnepek alatt vég nélkül bejglizhetnek, hiszen amint felvirrad az év első napja, belekezdenek régóta halogatott diétájukba.
A táplálkozási- életmód- és sportszakemberek egyértelműen elhatárolódnak az effajta elképzelésektől, és nem is véletlenül: a szervezet sokkolása nem sok jóra vezet. A teljes önsanyargatás például olyan hiányállapotot idézhet elő, amelyért aztán az ember busásan kárpótolja magát – finom falatok mértéktelen fogyasztásával. Mi lehet az arany középút a két véglet között? Erről csak egy dietetikustól kaphatunk megbízható információkat, ezért kerestük meg Ádám T. Juditot.
Mindenképpen a „jusson is, maradjon is” elvéből érdemes kiindulni. Mit is jelent ez? Mindenekelőtt kerülendő a karácsonyra és az ünneppel járó családi étkezésekre úgy tekinteni, mint egy lehetőségre, hogy teljesen elengedjük magunkat és kontrollálatlanul magunkhoz vegyünk mindent. Ugyanakkor a közös étkezések, ahogy a kifejezés is sugallja, a közösség építésére is szolgálnak, aki tehát kimarad belőle, az közösségi eseményből marad ki. Gondoljunk csak bele, mennyire szokatlan, ha valaki egy finomságokkal megrakott asztalnál ásványvízzel koccint, és esetleg csipeget egy kis nyers salátát, miközben mindenki élvezettel falatozik. Hogyan érhető el a kívánt, szélsőségektől mentes állapot ebben a helyzetben? Milyen trükkök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, mégse kelljen 3 kiló felesleggel számolnunk, ha az ünnepek után mérlegre állunk? Ádám T. Juditot, a judiet.hu dietetikusát kérdeztük.
– Igaz, hogy az intenzív ízek csökkentik az étvágyat, illetve bizonyos mértékben eltelítenek, így az ember kisebb mennyiséggel is “jól lakik”?
– A csípős paprika például egy olyan erős ízű alapanyag, amelynek igazoltan van étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása, de ez igen kis mértékű, és csak azoknál működik, akik nincsenek hozzászokva. Így egy fogyókúra sikerességéhez némileg hozzájárulhat, de csodaszernek nem nevezném. Általánosságban elmondható, hogy akik enyhe fűszerezéshez szoktak, azok az intenzív ízű ételből kevesebbet esznek, vagy nem bírják a túl sós vagy túl édes ételt megenni. Akik viszont erős ízekhez vannak szokva, azok később a natúr étellel nehezebben laknak jól, abból nagyobb adag sem okoz olyan örömérzetet és jóllakottságot, így ők könnyen „telhetetlenné” válnak.
– Mindig erről szól a vita, de mi az igazság: éhesen, vagy nem éhesen érdemes főzni?
– Éhesen főzni leginkább azért „veszélyes”, mert az ember hajlamos főzés közben csipegetni, bekapkodni ezt-azt, és mire az étel elkészül, nem marad semmi étvágya. De aztán mégis úgy érzi: „ha már megfőztem, akkor csak azért is eszem belőle”, így az összes bevitt tápanyag jóval több lehet, mint ha csak nyugodtan megebédeltünk volna.
– A tipikus karácsonyi ételek közül melyek azok, amelyekből érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani vagy elhagyni?
– Ha ebédről van szó, kezdjünk levessel. Ez általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a főételek (főleg kenyér és tészta nélkül), és egy tányérnyi után nyilván kevesebbet eszünk a második fogásból. Válogassunk okosan. A rántott hal például, mint minden bő olajban sült étel, rendkívül zsírdús és sok kalóriát tartalmaz. Jó hír viszont, hogy sütőben is elkészíthető kevesebb olaj felhasználásával. Ha viszont ragaszkodnánk a rántotthoz, akkor ahhoz már semmiképp ne válasszunk nehéz majonézes burgonya- vagy kukoricasalátát, helyette inkább friss kevert salátát. A klasszikus töltött káposzta receptjét is megvariálhatjuk kissé: rizs helyett zabpelyhet használva a töltelékhez rostgazdagabbá tehetjük a fogást. Húsok köreteként kiváló és emellett ünnepi hangulatot idéző lehet a párolt gyümölcs (alma, körte, friss ananász), ezáltal sokkal kevesebb szénhidrátot és kalóriát fogyasztunk, mint ha rizst, tésztafélét vagy burgonyát tennénk a tányérra. Fontos, hogy mennyiségben is húzzuk meg a határt, hiszen hiába készítjük egészséges receptúra alapján a fogásokat, ha aztán korlátlanul eszünk belőlük. Édességeket készíthetünk cukor nélkül is, de a legfontosabb a mérték: a bejgli vagy a mézeskalács ne legyen önálló étkezés, mert úgy túl sok fogyna, inkább egy szeletnyi desszertet hagyjunk a főétkezés végére.
A kulináris élmények tehát nem feltétlenül jelentenek pluszkilókat vagy centiket! Ha pedig a karácsony nyújtotta gasztronómiai élvezetekre hangolódnál, esetleg inspirációt gyűjtenél az idei menühöz a magyar konyha tradicionális karácsonyi költeményein kívül más közép-európai országok ételeiből is, ne hagyd ki a TLC legújabb sorozatát, A legjobb karácsonyi vacsora című műsort! Az adásokban magyar, román, bolgár és szerb mesterszakácsok készítik el a hagyományos ünnepi menüket, és egymás műveit is kommentálják. Hazánkat Jókuti András képviseli, a műsor ideje alatt pedig a www.bestchristmasdinner.com oldalon szavazhatsz a kedvenc ételedre!
Fotó: 123 RF