A fűszerek nem csupán változatos és finom ízt biztosítanak, hanem számtalan egészségi előnnyel is bírnak. Megmutatjuk, milyen fűszereket fogyassz az egészséged érdekében!
1. Kurkuma
A fűszerek királya. Gyulladáscsökkentő, vírusölő, gombaölő, antibakteriális tulajdonságok egyetlen aprócska fűszerben. Olyan gyakran fogyaszd, amilyen gyakran csak tudod és „golyóálló” leszel tőle. A hagyományos kínai orvoslás sarkköve, ízületi gyulladások, cukorbetegség, allergia és Alzheimer-kór kezelésére használják. A kurkumában lévő kurkumin egy erős antioxidáns, ami csökkenti a gyulladást és a fűszer különleges színét is ez adja. Meggyőztünk? Akkor fogyassz több kurkumát. Adhatod a salátaöntetedhez, húsokat, halakat ízesíthetsz vele, de akár kávéba vagy teába is teheted.
2. Cayenne bors
A benne lévő hatóanyag neve kapszaicin, ami erős csípős ízéért is felelős. Amelyik fajta bors csípősebb, abban több a kapszaicin. Jelentős gyógyászati hagyománya van Indiában és Kínában, ezen felül sokszor használják az emésztési problémák kezelésére is. A megfelelő forrásból származó cayenne bors kiváló antioxidáns. Ígéretes kutatások zajlanak a rákos sejtek növekedésének megakadályozását illetően, de még gyerekcipőben jár a terület.
3. Gyömbér
Újabb tradicionális kínai gyógynövény, ami hatékonyan csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Ezen túl remek hatással van az emésztésre, elősegíti a folyamatot és könnyíti az anyagcserét. Kiváló a megfázás, torokgyulladás tüneteinek enyhítésére, csak reszelj bele a forró teádba egy adag friss gyömbért és idd meg.
4. Fahéj
Leginkább vércukorszint-csökkentőként tartják számon, a cukorbetegek számára nagy segítséget nyújt a fahéj. Gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért remek kiegészítője lehet a kurkumának ízületi panaszok esetében. Már kimutatták, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gátolja az abnormális sejtnövekedést, csökkenti a rákos betegségek kialakulását.
5. Szegfűszeg
Igazán gazdag antioxidáns forrás, megköti a szabad gyököket és segít megvédeni a sejteket a károsodástól. Erős gombaölő hatású, akár szájon át alkalmazod, akár gombás területet kezeled vele. A szegfűszegolajjal azonban vigyázz, mert igazán erős készítmény, túladagolható, ha lehet, akkor egész szegfűszeg formájában alkalmazd a növényt, ne csupán a kivonatot használd.
6. Zsálya
Biztosan nem lep meg, hogy erős gyulladáscsökkentő fűszerről van szó, de azt talán nem tudtad, hogy a neurológiai gyulladásos betegségek leküzdését is segíti a zsálya, amilyen például az Alzheimer-kór. A zsályát fogyasztó betegek esetében a kutatási eredmények a memória és koncentrációs készségek javulását mutatják. Erős baktérium- és gombaölő, ezért kiválóan alkalmas tisztítószerként is.
7. Rozmaring
Akárcsak a zsálya, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, segít lekötni a szabad gyököket. Ez a tulajdonsága különösen főzve jön ki, ezért bőségesen adagold a krumpli és húsok készítéséhez. Ha nyersen fogyasztod, a benne lévő flavonoidoknak köszönhetően gátolja a hasnyálmirigy-rák és aranyér kialakulását. Még egy lehetséges felhasználási módja: ha valamit olajban sütsz ki, adj egy kevés rozmaringot az olajhoz, mert ez segít megelőzni az olaj oxidációs folyamatát.
Fotó: 123RF