Főoldal > DIÉTA > 7 kérdéses összetevő, ami a kedvenc fehérjeporodban rejtőzik

7 kérdéses összetevő, ami a kedvenc fehérjeporodban rejtőzik

diétaegészségétkezésfehérjefehérjeporfehérjeturmixizomizomépítésösszetevő
0

Írta:

A fehérjepor neve lényegre törő, amely alapján biztosak vagyunk benne, hogy izomépítésünket segítő kedvenc táplálék-kiegészítőnk csupán fehérjéből áll, legyen az állati, vagy növényi, mint a szója- és a rizsfehérje. Jó tudni, hogy bár fő alkotóeleme valóban a fehérje, rengeteg más hozzávalót is tartalmaz.

Az alábbi 7 összetevő jelentősen ront a fehérjepor egészséges mivoltán, így keresd azokat a termékeket, amelyek nem tartalmazzák őket.

Mesterséges színezékek és –ízfokozók

Tényleg nagyon csajos a cukormázasan rózsaszín fehérjepor, de a trendi szín sajnos majdnem minden esetben a mesterséges adalékanyagnak köszönhető. Kerüld a mesterséges színezékekben és –ízfokozókban dúskáló termékeket, hiszen semmi szükséged arra, hogy egészséges címszóval károsítsd a szervezeted.

Mesterséges édesítők

A fehérjeporok többsége már szerencsére nem tartalmaz cukrot, de sajnos olyan mesterséges édesítőszerekkel pótolták, mint az aszpartám, az aceszulfát-K, a szacharin, a szukraklóz és a sorbitol. Bár ezek tényleg nem adnak extra kalóriát és szénhidrátot a termékhez, ennek ára van. A kutatások sorra bizonyítják, hogy a mesterséges édesítőszerek rengeteg egészségügyi problémát okoznak, mint például a veseproblémák és a hólyagrák. Egyes brandek már olyan egészséges cukorpótlókkal készítik a termékeiket, mint a sztívia és a xilit, válaszd kizárólag ezeket.

Rejtett cukrok

De vajon tényleg cukormentesek a fehérjeporok? Azt tudjuk, hogy a termékekbe íze és eltarthatósága miatt előszeretettel csempésznek cukrot különféle változatokban. Légy óvatos, és ne hidd el, hogy a termék 0% cukrot tartalmaz, ha az összetevők között szerepel a dextrin, a maltodextrin és a glükóz.

Karragén

A piros tengeri hínárból előállított karragént azért adják gyakran a termékekhez, hogy gazdagabb és krémesebb állagúk legyen. Bár ez vitathatatlanul természetes, mégsem szolgálja az egészségünket. A kutatások egyértelműen összefüggésbe hozták a karragén fogyasztását az emésztőrendszerben fellépő gyulladással.

64134032 - dumbbell and whey protein shaker. sports bodybuilding supplements or nutrition. fitness or healthy lifestyle concept. 3d illustration

Glutén

Természetesen semmi rossz nincs a gluténben, ha a szervezeted jól tolerálja azt. Azonban, ha gluténérzékeny vagy, kétszer ellenőrizz le minden terméket, mielőtt megvásárolnád, ugyanis olyanok is tartalmaznak glutént, amiről nem is gondolnád. Ezek közé tartozik a fehérjepor is. A malátaszirupot, az étkezési keményítőt és a glutamin-peptideket tartalmazó fehérjeporok nem gluténmentesek.

Hidrogénezett olajok

Hogy mitől olyan krémesek az olcsó fehérjeporok? Ezt az állagot növényi olajak és egyéb zsiradékok hozzáadásával érik el, amelyek gyakran a hidrogénezett transzzsírok forrásai. Sajnos a hidrogénezett olajok összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel, így keresd inkább a drágább és kevésbé krémes porokat.

Térfogatnövelők

Ismerősek a címkékről az olyan összetevők, mint az útifű maghéj, a fölözött tejpor vagy a szárított tejpor? Ezek nem feltétlenül károsak, de gyakran teszik a termékekbe, hogy olcsóbbá tegyék az előállítási költséget. Ez azt jelenti, hogy több térfogatnövelőt és kevesebb fehérjét kapsz a pénzedért.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X