Főoldal > DIÉTA > A banántej a legújabb tejhelyettesítő

A banántej a legújabb tejhelyettesítő

alternatív tejbanánbanánitalbanántejitalmandulatejszójatejtejtejhelyettesítőzabtej
0

Írta:

A vegánoknak és laktóz-intoleránsoknak nem kell többé szenvedniük a tejhiánytól, az alternatív „tejek” térhódítása egyre nagyobb.

A klasszikus szója mellett, mely minden kávézó és (bio)bolt kínálatában helyt kap, ma már nyugodtan beszélhetünk (akár házi készítésű) mandula-, kender-, kesudió-, zab-, mogyoró-, rizs- és kókusztejről is.
Nem vagy kibékülve a fentiek egyikével sem? Allergiás vagy a mogyoróra, szeretnéd kerülni a szóját, vagy egyszerűen csak unod ezeket a megoldásokat?. Tudtad, hogy a saját konyhádban is el tudsz készíteni egy olcsó és egyszerű vegán alternatív tejet? Ismerkedj meg a banántejjel!

Nagyon gazdag káliumban, B6-vitaminban és pektinben, de a banántej ezen tápanyagokon felül tele van rosttal is. Igazán könnyű, édes ízű, az elkészítése pedig végtelenül egyszerű. A banán egy igazi energiabomba, fogyaszd edzés előtt, alatt vagy után, mert energiával lát el. Könnyít az izomfáradalmakon, harcol a görcsök ellen és nagyon könnyen emészthető, éppen ezért remek reggeli akár testmozgás előtt is.

A banántej nyújthatja az olcsó és finom megváltást a drága bolti tejhelyettesítőkkel szemben. Miközben a tehéntejet bármelyik boltban olcsón beszerezheted, az alternatív tejek fogyasztása elég drága mulatság. Egy liter rizs- vagy szójatej 500-700 forint, de az ennél különlegesebb mandula-, mogyoró- vagy kesudió tej litere akár 1000-1500 forint is lehet.

Arról nem is beszélve, hogy az otthon készült élelmiszerek azon előnye mindig adott, hogy mivel magad készítetted, pontosan tudod, mi van benne. Sajnos a boltban kapható tejhelyettesítők sok esetben tele vannak hozzáadott cukorral, a cukor pedig még a legkisebb probléma az egyéb adalékanyagok, tartósítószerek mellett.

Persze a házi készítésű magtejek finomak és egészségesek, elkészítésük hosszadalmas és körülményes. A mandulát például hosszasan kell áztatni, míg a banánt pillanatok alatt lefagyasztod, majd mehet is a mixerbe, 2 perc múlva pedig már kortyolhatod is. Érdekes módon ez az egyetlen gyümölcs alapú alternatív tej, sokan sokkal könnyebben emészthetőnek tartják, mint a magtejeket. Gluténmentes, nyers, vegán és paleo, próbáld ki a saját, házi készítésű banántejed már holnap reggel!

Banántej

  • 1 fagyasztott banán
  • 1 bögre víz
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 1 csipet tengeri só

A hozzávalókat tedd a mixerbe, majd kapcsold be. Addig járasd a gépet, ameddig nem lesz egynemű a keverék. Töltsd ki egy pohárba vagy bögrébe, és már fogyaszthatod is.
Ha ízesített banántejre vágysz, akkor adj egy evőkanál cukrozatlan kakaóport vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét a mixhez, egy kevés zab hozzáturmixolásával pedig zabos banánitalt kaphatsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X