A fogyáshoz csupán annyit kell tenni, hogy kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Ehhez azonban elengedhetetlen egy dolog: az adagok ellenőrzése. De nem feltétlenül kell ám korgó gyomorral élned a kívánt súly eléréséig. Az adagok ellenőrzése nem azt jelenti, hogy állandóan ici-pici falatkákon kell élned!
Íme 14 egyszerű tipp, hogy könnyebben lecsippents adagjaidból, ellenőrizd a bevitt kalóriákat, és könnyebben kibírd a következő étkezésig.
1. Kezdj egy pohár friss vízzel!
Igyál egy nagy pohár vizet az étkezés előtt! Ha megtöltöd a hasad egy pohár vízzel, kevésbé valószínű, hogy sokat fogsz enni. Plusz néhány olyan tényezőt is kizárhatsz így, ami a korgó gyomrot okozza, például a kiszáradás. Kortyolgass el egy pohár vizet és eltűnik a farkaséhséged!
2. Viselj testhezálló ruhákat!
Persze nem arra gondolunk, hogy mindig kényelmetlenül szűk nadrágot kell hordani. De egy öv vagy egy gombos kabátka jó eszközéül szolgál, hogy lassabban és megfontoltabban étkezz! Ha a ruha valamivel feszesebb lett rajtad, hamarabb észreveszed, ha sokat ettél.
3. Adj hozzá zöldséget!
Az ételt zöldséggel „elárasztani” régi stratégia. Ezzel ugyanis csökkented a bevitt kalóriát és gyorsabban eltelítődsz. A spenót például remekül alkalmas a feladatra: lehet egy réteg a szendvicsben, esetleg a tészta vagy krumpli ízesítője. Magas rosttartalma miatt nagyon egészséges és eltelít. Próbáld ki azt is, hogy kicseréled a hús felét gombára! Cseréld le a kenyeret teljes kiőrlésű pitára, a zabpehelyhez pedig adj némi almát!
4. Variálj a tányérral!
A tányér színe befolyásolja, hogy mennyit eszünk – állítja egy tanulmány. A kutatók felfedezték, hogy ha a tányér és a rajta lévő étel színe kevésbé kontrasztos, az emberek 22%-kal többet ettek, mint az erősen kontrasztos esetben. A tanulmány azt sugallja, hogy ha kevesebbet szeretnél enni, válassz olyan színű tányért, amely erősen különbözik az étel színétől (például tészta piros mártással a fehér tányéron)! Ha több egészséges ételt szeretnél enni, ehhez válassz olyan tányért, amely megegyezik vagy hasonló az ételhez (például saláta zöld tányéron)!
5. Tedd a szénhidrátot kiegészítővé!
Újragondoljuk a gabona és a keményítő használatát. Vegyük a reggeli szokásokat: a reggeli müzlid helyett tölts meg egy poharat joghurttal és csak a tetejére tegyél müzlit, ha vágysz a ropogósságára. Próbáld ki azt, hogy teszel a tányérodra zöldségeket, erre egy adag sovány fehérjét, majd egy negyed csésze barna rizst.
6. Csinálj hangulatot!
Halvány fények, kellemesen halk zene, ezek megadják egy kényelmes étkezés alaphangulatát. Szánj időt az étkezésre, ezzel növeled annak élvezeti értékét és csökkented a bevitt kalóriákat! Ne feledd, lassan rágj és két falat között tedd le a villát, és igyál egy korty vizet.
7. Dolgozz meg az ételért!
Még egy praktika, hogy lassítsd az étkezést! Egyél olyan ételeket, melyek héjasak vagy egyesével vannak csomagolva! A narancs, pisztácia például jó választás lehet.
8. Sose egyél zsacskóból vagy dobozból!
Amikor leülsz egy zacskó chipsszel, nem igazán tudod, mennyit eszel, igaz? Egy tanulmány bebizonyította, hogy az emberek 50%-kal több chipset ettek, akik nem kaptak vizuális figyelmeztetést az elfogyasztott adagokról. Ha például veszel egy zacskó perecet vagy diót, amely 10 személyre elég, először oszd fel kisebb adagokra és csak utána ess neki.
9. Szürcsölj előételt!
Mielőtt beleveted magad a főfogásba, szürcsölj egy kis levest! Első ránézésre butaságnak tűnik, hiszen plusz egy fogást eszel, de a kutatások azt mutatják, hogy ez segít csökkenteni az összes kalória bevitelét. A kutatás szerint azok, akik ettek levest, 20%-kal kevesebb kalóriát vittek be összességében. A legjobbak a zöldség alapú levesek, melyeknek nagy a természetes rosttartalma.
10. Mindent a szemnek…
A kutatók két különböző típust figyeltek meg a büféasztal mellett. Az egyik típus először végigjárta az asztalt és utána döntött arról, hogy mit szeretne enni, a másik típus pedig azonnal elvette az ételt. A megfigyelések alapján azok, akik egyből elvették az ételt, 75%-kal többet ettek. Mielőtt ennél, térképezd fel a lehetőségeket és csak aztán válassz!
11. Nagy pohárból igyál!
Rendben van, hogy szeretnél egy koktélt az ételed mellé, de nagyobb poharat használj és lassan kortyolgasd! Egy csel, amivel becsaphatod magad, ha vékony, magas pohárba teszed az italod. Egy felmérésben megkérdezték, mit gondolnak egy felesnyi alkoholnak az emberek. A csapos 20%-kal kevesebbet töltött a poharakba, ha azok vékony, magas kialakításúak voltak. Adj az italodhoz extra jeget, hogy még többnek látszódjon!
12. Szabadulj meg a zavaró tényezőktől!
Kapcsold ki a tévét és tedd le az okostelefonod, amíg eszel. A legutóbbi tanulmányok szerint azok az emberek, akik tv-zés vagy internetezés közben ettek, többet ettek, azoknál, akik csak az étkezésre figyeltek. És Te, kedves irodista, hogy eszel? Érdemes megfontolni, hogy az asztalodnál étkezz-e. A felmérésben kimutatták, hogy azok az emberek, akik aknakeresőztek az ebéd alatt, kevésbé laktak jól és a nap folyamán többet ettek, mint azok, akik nem játszottak.
13. Használj kisebb edényt és evőeszközt!
Egy felmérés szerint az élelmiszer-szakértők nem is annyira szakértők. 85 élelmiszer-szakértők hívtak meg egy fagylaltra, mondván, hogy egy kollégájukat ünneplik. Véletlenszerűen osztottak ki nekik kisebb és nagyobb kanalakat és tálakat. Egy kérdőív kitöltése után azt figyelték meg a kutatók, hogy a nagyobb tálakból evők 31%-kal, a nagyobb kanállal falatozók 14,5%-kal többet ettek anélkül, hogy tudtak volna róla. Mi a tanulság? Ha kevesebbet szeretnél enni, használj kisebb tálat és kisebb evőeszközt!
14. Zárd le az étkezést!
Sokan szeretik valamilyen desszerttel lezárni az étkezést. Cseréld le a rossz szokásod egy újfajta édes élvezettel, ezzel jelezve, hogy vége van az étkezésnek! A szakértő azt javasolja, hogy koronázzuk meg az étkezést valamilyen édes, koffeinmentes teával, mint például a borsmenta, fahéj, csokoládé vagy kedvenc gyümölcsteánkkal, ami alacsony kalóriatartalmú!
Ezek az igazán könnyű praktikák segíthetnek a fogyásban. Próbáld ki valamennyit!
Fotó: Profimedia – Red Dot