Főoldal > DIÉTA > 8 tuti módszer a cukorfüggőség leküzdésére

8 tuti módszer a cukorfüggőség leküzdésére

cukorcukorbetegségcukorfogyasztáscukorfüggőségédességelhízásfogyáshízásszénhidrátzsírégetés
0

Írta:

Te is azok közé tartozol, akik mindent remekül kontrollálnak? Egyedül a cukorfüggőséggel nem tudsz mit kezdeni? Sajátítsd el a leghatékonyabb trükköket a cukor utáni sóvárgás ellen, és alkalmazd őket, mielőtt néhány tábla csokival és jó pár szelet süteménnyel tönkretennéd eddig elért fogyókúrás eredményeid!

1. Kezdd fehérjedús étkezéssel a napot

A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a fehérjedús reggeli a legjobb módja, hogy elkerüljük a nap folyamán állandóan fellépő cukor iránti sóvárgást. Az MRI vizsgálatok is egyértelműen kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú reggelit fogyasztók csökkenő agyi aktivitást produkáltak a sóvárgást okozó területen. Mindegy, hogy a görög joghurtra, a csirkemellsonkára vagy a tojásra szavazol, a sovány fehérje csökkenti a ghrelin, azaz az éhséghormon termelődését.

2. Sose várd meg, amíg farkaséhes leszel

Az étkezések kihagyása remek kalóriacsökkentő tippnek tűnik, azonban a legnagyobb táptalaja a későbbiekben jelentkező erős sóvárgásnak. A kimaradt étkezés miatt csökken a vércukorszint, olyan mértékű túlevést is okozva, amely messze túlszárnyalja az eredetileg tervezett normál fogást. Tartsd a vércukorszinted egyensúlyban napi ötszöri, vagy akár hatszori étkezéssel. Mindig biztosítsd, hogy a szervezeted elegendő csirkemellhez, halhoz, tejtermékekhez, teljes kiőrlésű gabonákhoz, hüvelyesekhez, zöldségekhez és telítetlen zsírsavakhoz jusson. Hidd el, ezektől az élelmiszerektől még senki nem hízott el, a csokoládéval és a sütikkel ellentétben.

3. Kerüld azokat a cukrokat is, amelyek álcázzák magukat

Hiába sóvárogsz a cukor után, te erős vagy, és azért is megmutatod neki, hogy te vagy az úr? Kiválóan teszed, de ugye arra is figyelsz, hogy nemcsak a klasszikus édességekben van cukor? Sajnos az olyan hétköznapi ételek is igen jelentős mennyiséget tartalmaznak, mint a ketchup, a joghurt, a salátaöntet, a tésztaszósz vagy a különböző felvágottak. A fő probléma ezekkel, hogy mivel rejtőzködnek, nem ügyelünk rájuk, viszont összeadódva jelentős cukorbevitelt generálnak, illetve éhségrohamokat okoznak, amelyek további cukorevésre buzdítanak. Olvasd el alaposan az összetevők listáját, és azokat a termékeket, amelyekben az első három között szerepel a cukor, inkább tedd vissza a polcra.

4. Élvezd az ízeket

Bár a cukor mennyien édes íze igen csábító, rengeteg variáció létezik arra, hogy ízesebbé varázsoljuk fogásainkat. Használd bátran a fűszereket! Bármilyen ételt képes feldobni egy kis fahéj, gyömbér, vanília, bazsalikom vagy menta. Ráadásul rengeteg mindent helyettesíthetsz velük. Miért rontanád el a kávéd kalóriabomba szirupokkal, ha egy fahéj is mennyei ízt ad neki? Nem egyszerűbb a drága és cukros bolti tésztaszószok helyett friss paradicsomot és bazsalikomot használni? Az ízlelőbimbók kényeztetésével sokkal könnyebben lemondhatunk a cukorról.

5. Növeld az aktivitást

Amikor ellenállhatatlan vágyat érzel valamelyik kalóriabomba édesség után, állj fel a székről, és deaktiváld mozgással. Bármilyen fizikai aktivitás hatékony, ugyanis nyugalmi helyzetben sokkal nagyobb az étvágy, még akkor is, amikor a szervezetednek nincs szüksége energiára. Az edzés is segít, hogy ellenállj a kísértésnek, ugyanis már mérséklet intenzitású tréning hatására szenzitívebbé válnak az inzulinra az izomsejtek.

6. Aludj többet

A cukor utáni sóvárgás legjobb ellenszere a pihentető alvás. Az egyensúlyért felelő ghrelin-, leptin- és inzulinszint megfelelő működése 7-9 órás alvással biztosítható. A Chicagói Egyetem kutatásai szerint azon résztvevőknek, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, 18%-kal csökkent a leptin szintjük, míg a ghreliné 30%-kal nőtt. Már ez a két módosult érték 45%-kal növeli a cukros ételek utáni sóvárgást. Rémisztő adat, igaz? Az alváshiány ráadásul nemcsak sóvárgást vált ki, de csökkenti az elutasítás képességét is, mivel fáradtság esetén az agy ezen funkciója kevésbé aktív. A testmozgás mellett szánj elég időt a pihenésre is!

7. Keress egészségesebb elfoglaltságot

Az esetek többségében akkor tör ránk elemi erővel a nassolhatnék, ha stressz ér minket, magányosak vagyunk, vagy épp unatkozunk. Azonban az extra kalóriáknál sokkal élvezetesebb dolgok is léteznek, amelyek bónuszként nem hizlalnak. Keress olyan elfoglaltságot, amely hasonló örömmel tölt el, mint amikor a táblás csokit falod. Kösd le magad tervezéssel, baráti beszélgetéssel, zenehallgatással, felnőtt színezővel 15-20 percig, hogy ételmentes boldogságra fókuszálhass.

8. Szedj vitaminokat

Megfelelően gondoskodsz a vitamin és ásványi anyag beviteledről? Ne félj a multivitamin étvágynövelő hatásától! A friss kutatások szerint azok a készítmények, melyek D-vitamint és kalciumot is tartalmaznak, jelentősen csökkentik az étvágyat és segítik a fogyást. A túlzott mértékű testzsír megköti a D-vitamint, így a szervezet nem tudja felhasználni azt. A hiányállapot megakadályozza a leptin tevékenységét, amely a teltségérzetért felelős hormon. A kalciumhiány pedig ötszörösére növeli a zsírsav szintézist, ez az enzim pedig a kalóriákat zsírrá alakítja. Természetesen egyik multivitamin sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott étrendet, de az extra adag tápanyag biztosan nem árt, sőt felgyorsíthatja a fogyókúra sikerét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X