Főoldal > DIÉTA > Kapcsolj turbó fokozatra! 5 anyagcserepörgető étel

Kapcsolj turbó fokozatra! 5 anyagcserepörgető étel

anyagcserediétaételétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

A lenge ruhát kívánó időjárás és a bikiniszezon fogyásra motivál mindenkit, még azt is, akin épp csak 1-2 kiló felesleg van. Eláruljuk, melyek azok az ételek, amelyek leginkább felpörgetik az anyagcserét, villámgyors segítséget nyújtva.

Piros bogyós gyümölcsök

A piros bogyós finomságok élelmi rostban gazdagok. A szervezet nem képes megemészteni a rostot, de azért megpróbálja, a folyamat során pedig kalóriát éget. Már egy csészényi málna jelentős, számszerűsítve 8 g rostot tartalmaz és elenyésző mennyiségű, mindössze 60 kalóriát. Az eper, a szeder és az áfonya is kitűnő választás, hiszen a málnához hasonlóan igazi rostbombák. Ráadásul a rost zsírt és kalóriát von el az ételekből, eltávolítva őket az emésztőrendszerből, mielőtt a szervezet elkezdené hasznosítani őket.

Magas rosttartalmú gabonák

Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak gabonaféléket, 30%-kal kevésbé hajlamosak az elhízásra, mint azok, akik más ételt választanak reggelire, az amerikai dietetikusok tanulmánya szerint. A magas rosttartalmú ropogtatnivalók nemcsak felpörgetik az anyagcserét, de lassan emésztődve sokáig teltségérzetet és energiát is adnak. Ráadásként a rost egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így meggátolja a zsír raktározását és a túlevést a nap későbbi szakaszában.

Citrusok

Az olyan gyümölcsök, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime igazi C-vitamin bombák, ez az anyag pedig hatékonyan segíti a zsírok lebontását. Ha a fogyás a cél, érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Az ajánlott napi C-vitamin bevitel még mindig csak 60 mg, de növeld nyugodtan 500 mg-ra, így 38%-kal több zsírt képes elégetni a szervezet testmozgás közben. Az egyik erre irányuló kutatás során a résztvevők fele egy fél grapefruitot evett minden étkezés alkalmával 12 héten át és csupán ez az apró étrendi változtatás átlagban 2 kg fogyást eredményezett. Próbáld ki te is ezt a módszert! Azonban, ha valamilyen gyógyszert szedsz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal arról, hogy a szer milyen lehetséges, kedvezőtlen kölcsönhatásban áll a grapefruittal (ez a gyümölcs ugyanis módosítja és gátolja bizonyos gyógyszerek felszívódását).

anyagcs2.jpg ()

Sovány fehérjék

A sovány fehérjék, mint a csirke és a pulyka felgyorsítják az anyagcserét és több zsírt égetnek, mivel teljes emésztésükhöz rengeteg energiára van szüksége a szervezetnek. A kutatások bebizonyították, hogy azok, akik magas fehérjetartalmú diétát követnek, kétszer annyi kalóriát égetnek el étkezés után, mint azok, akik inkább szénhidrátot visznek be a szervezetükbe. A fehérjefogyasztás véd az izomszövet veszteségtől is a fogyókúra alatt, és ez igen értékes tulajdonsága, hiszen az izom több kalóriát éget. 85 g csont és bőr nélküli sovány pulykamellben csak 120 kalória van, miközben jelentős, azaz 26 g fehérjét tartalmaz, csupán 1 g zsírt és 0 g telített zsírt.

Fokhagyma

Ez a tápanyagbomba rengeteg jótékony hatással bír az általános egészségre, az immunrendszer megerősítésétől egészen az öregedés késleltetéséig. A diétázóknak is van egy nagyszerű hírünk, ha fokhagymát adsz az ételeidhez, az segít megszabadulni a feleslegtől. A kutatások során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fokhagyma fogyasztása növeli a mindennapi tevékenységek kalória-felhasználását, miközben csökkenti a szervezet zsírraktározását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X