Főoldal > DIÉTA > Zsírégető és gluténmentes? Ezeket edd!

Zsírégető és gluténmentes? Ezeket edd!

allergiacöliákiadiétaételétkezésfogyásgluténgluténérzékenységgluténmentes
0

Írta:

A gluténérzékenység egyre többeket érintő ételallergia. Egészségünk megóvása érdekében azonban nem csak a cöliákiában szenvedőknek, hanem az egészséges életmódot követőknek is érdemes kerülniük ezt az allergént. Szerencsére rengeteg isteni nasi készíthető el garantáltan gluténmentes alapanyagokból.

Kókuszos-bogyós gyümölcsös chia puding

A chia mag manapság az egyik legkedveltebb édesség-alapanyag. Nem csak finom, és gyorsan elkészíthető, de gluténmentes is. Egy isteni puding elkészítéséhez pedig nincs másra szükséged, mint 6 teáskanál chia magra, 2 dl kókusztejre, 1 teáskanál mézre, 5 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix-re és két evőkanál kókuszreszelékre. A chia magot, tejet, mézet keverd össze, és tedd fél órára hűtőbe. Amikor a kis magocskák megszívták magukat tejjel, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a gyümölcsöt. Tálalás előtt érdemes még egy kicsit visszatenni a hűtőbe.

Gyümölcsrizs

Nem csak a barna, de a fehér rizs is gluténmentes, ezért akkor is fogyaszthatod, ha kerülnöd kell ezt az alkotóanyagot. Kedvenc gyümölcsrizsedről sem kell lemondanod, amit otthon is pofonegyszerűen elkészíthetsz. Egy csésze rizst főzz puhára két csészényi tejben. Ha kicsit kihűlt, add hozzá kedvenc gyümölcseidet felkockázva, majd édesítsd ízlés szerint. Mielőtt kis tálkákba teszed, pépesíts piros bogyós gyümölcsöket (málna, eper, ribizli), és rakj egy-egy kevés gyümölcspürét a tálka aljára, és a desszert tetejére is. Ha laktózmentes tejet, például kókusz- vagy mandulatejet használsz, és cukor helyett természetes édesítőt adsz a gyümölcsrizsedhez, akkor nem csak sokkal egészségesebb, de egyúttal igazi paleo menüt is kapsz.

3476416 - bowl of creamed rice pudding with a strawberry jam face

Desszertgolyó 

Szerencsére a hagyományos kekszes-cukros kókuszgolyók mellett isteni gluténmentes desszerteket is készíthetünk. Ehhez aszalványokra, olajos magvakra, fűszerekre (fahéj, kókuszreszelék, pici eritrit, stb.) és egy kevés frissen facsart alma- vagy narancslére van szükséged. Először a magokat aprítsd durvára, majd az aszalványokkal együtt is daráld össze. Már így egy könnyen kezelhető masszát fogsz kapni, de egy kis gyümölcslével még tovább lágyíthatsz a „tésztán”. Fűszerezd ízlés szerint, de az édesítéssel bánj csínján, ugyanis az aszalt gyümölcsök már önmagukban is édesek. Formálj apró golyókat, majd hempergesd meg kókuszreszelékben, vagy party pálcikákra szúrva mártsd gluténmentes olvasztott étcsokiba.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X