Főoldal > DIÉTA > Itt a top 5 őszi koleszterincsökkentő étel

Itt a top 5 őszi koleszterincsökkentő étel

egészségélelmiszerkoleszterin
0

Írta:

A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal, és erre ősszel is meg lehet találni a megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket.

A tartósan magas koleszterinszint az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője, jobb megelőzni, és egy kevés odafigyeléssel megoldható.

A koleszterinszint könnyedén csökkenthető a feldolgozott élelmiszerekben található zsírok kerülésével, és teljes kiőrlésű gabonák illetve zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával. Arra figyelj, hogy magas rost, omega-3 zsírsav, lecitin, E- és C-vitamin, niacin és rutin tartalmuk legyen, és legjobbakat ezek közül, most mi is eláruljuk.

1. Avokádó

Magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően az avokádó fokozza a HDL (jó) koleszterin termelődését, valamint megakadályozza az LDL (rossz) koleszterin lerakódását. Kutatások megállapították, hogy a közepesen zsíros étrend részeként elfogyasztott napi egy darab avokádó segít csökkenteni az LDL koleszterin szintjét a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében. Az avokádó fogyasztása hozzájárul számos szív- és érrendszeri megbetegedés, köztük a keringési zavarok és vérnyomásproblémák megelőzéséhez. De ugyanebben segít a jelentős magnézium- és káliumtartalma is.

2. Dió

A szakember szerint sokakat eltántorít a diófogyasztástól a magas zsírtartalom, valójában azonban a dió többszörösen telítetlen és egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaznak, nem pedig érelzáró telített zsírokat. Emelett rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért olyan tápláló rágcsálnivalónak számít, ami nélkülözhetetlen ha egészséges szervezettel szeretnél rendelkezni. Nem kell nagy adagokat fogyasztani, az egészségügyi előnyök már napi hét darab elfogyasztása után is érzékelhetők.

3. Zab

A zab gazdag B1-és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban: vas, mangán, kálium, magnézium. Ezeknek köszönhetően jótékony hatása van az erekre, és szintén csökkenti a LDL szintjét a szervezetben. A zabban található béta-glükán is csökkentheti a koleszterinszintet, ugyanis a zab béta-glükán-tartalmának, legalább kétheti fogyasztás után hatása van a vér koleszterinszintjére. A béta-glükán egyfajta élelmi rost, aminek kiváló forrása a zab, vagyis a zabkorpa, a zabliszt és a zabpehely, amelyeket reggeli gabonafélének vagy keksz, kenyér, müzli és muffin formájában fogyaszthatsz.

4. Áfonya

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok az LDL-koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Fogyasztása legalább heti rendszerességgel ajánlott.

5.  Tengeri alga

Itthon is kapható, omega-3 zsírsavakban igen gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.Az alga nagy koncentrátumban tartalmaz proteint, vitaminokat, ásványi anyagokat, ezenfelül nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a friss narancs. A-vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, jelentős B-vitamin készlete is. Ezen kívül olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek a máj működését segítik, és karbantartják a vér koleszterin szintjét. Hatékony méregtelenítő. Emellett számos ásványi anyag van benne melyek a sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, például cink, mangán, réz, szelén. Fogyasztása garantálja az egészséget!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X