Főoldal > DIÉTA > Ezért veszélyes a diagnosztizálatlan ételintolerancia

Ezért veszélyes a diagnosztizálatlan ételintolerancia

allergiabetegségegészségemésztésételintoleranciagyomortünet
0

Írta:

Az étel-intolerancia egyre több embert érint. A tünetek sokfélék lehetnek, de az emésztési- és bőrproblémák a leggyakoribbak. A diagnosztizálatlan betegség hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában, ezért érdemes minél előbb kideríteni, hogy mi az, amit nem tud szervezetünk megemészteni.

Felszívódási zavarok

A hányás és hasmenés a legbiztosabb jele annak, hogy a szervezet bizonyos, a táplálkozással bevitt anyagokat nem tudja hasznosítani. A probléma az, hogy testünk így nem csak a számára káros anyagoktól szabadul meg, de az összes többi tápanyag is idő előtt távozik. A vitaminok, ásványi-anyagok sem szívódnak fel a bélrendszeren keresztül, ami hiánybetegségekhez vezethet.

Daganatos megbetegedések

A beteg gyakran évekig nem tudja, hogy tüneteit valamilyen ételintolerancia okozhatja. Ez azért veszélyes, mert életmódján nem változtat, ugyanazokat az ételeket fogyasztja, amit eddig is, így a panaszokat kiváltó élelmiszereket sem hagyja el. Mivel a bélrendszer így folyamatos irritációnak van kitéve, daganatos megbetegedések is kialakulhatnak, ha nem ismerjük fel idejében, mi áll a probléma hátterében.

81528904 - lactose intolerance, health problem with dairy food products concept. woman holding glass of milk having bad stomach ache.

Általános gyengeség

A gyakori fáradtságérzet már-már hozzátartozik a mindennapjainkhoz, ám ha az utóbbi időben ez még inkább jelen van az életedben, akkor az már jelzésértékű lehet. Mindenképpen gyanakodnunk kell az ételintoleranciára ez esetben, hiszen emésztési folyamataink felborulásával, és az ebből következő felszívódási zavarokból adódóan a szervet csak takaréklángon ég, hiszen szó szerint éhezik. Megfelelő táplálkozással az energiánk is visszatér majd.

Elmarad a menzesz

Ha olyan ételeket eszel, amit szervezeted nem tud lebontani, akkor a gyakori hasmenés és hányás miatt a testsúly rövid időn belül drasztikusan lecsökkenhet. Ez különösen akkor veszélyes, ha egyébként is a vékony alkatúak táborát gyarapítottad, hiszen esetedben akár kóros soványság is bekövetkezhet. Ez sok más komoly kockázat mellett még a ciklusod felborulásával is járhat, akár még a menstruációd is elmaradhat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X