Főoldal > DIÉTA > Vigyázat, ennyire károsak a feldolgozott élelmiszerek

Vigyázat, ennyire károsak a feldolgozott élelmiszerek

diétaegészségélelmiszerételfeldolgozott élelmiszerfélkész élelmiszerráktápanyag
0

Írta:

A legfrissebb kutatások szerint a nagy mennyiségben fogyasztott félkész és feldolgozott élelmiszerek nemcsak elhízást, hanem rákot is okozhatnak.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a mesterséges színezékekkel, édesítőkkel, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és egyéb műanyag dolgokkal fertőzött élelmiszerek nincsenek jó hatással a szervezetre – az azonban csak egy friss kutatás során derült ki, hogy ezek az élelmiszereket növelhetik a rákra és a daganatos betegségekre való hajlamot.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatóorvosai 105 ezer ember étkezési szokásait vizsgálták meg és arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy a felmérésben résztvevők 10%-a nagy mennyiségben fogyaszt félkész és feldolgozott élelmiszereket, melyek 12%-kal megnövelik a rákra való hajlamot. A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a nőknél leginkább mellrákot, míg a férfiaknál prosztatarákot okozhatnak ezek a mesterséges manipulációval készült ételek.

32900594 - frozen foods on shelves in a supermarket

Sajnos egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik összetevő(k) idézi(k) elő ezeket a betegségeket, ahogyan arra sem derült még fény, hogy az olyan édességek, mint a csokoládé, a keksz vagy a nápolyi befolyással vannak-e a daganatos betegségek kialakulására. Abban mindenesetre egyetérthetünk, hogy az alacsony táp- és ásványi anyagértékkel rendelkező ételek biztosan nincsenek jótékony hatással a szervezetre, hiszen üres kalóriákat jelentenek a gyomrunkra nézve.

Bár a mesterségesen manipulált ételekről közölt eredmények nagyon elrettentőek, a kutatók még több vizsgálatot és kutatást terveznek, hogy pontosan fel tudják mérni a félkész élelmiszerekben rejlő veszélyeket – addig is azt javasolják, hogy lehetőség szerint csak minimális mennyiségben fogyasszunk ezekből a termékekből.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X