Főoldal > DIÉTA > 6 érdekes tény a szénhidrátokról

6 érdekes tény a szénhidrátokról

diétafinomított szénhidrátfogyáskrumpliszénhidráttápanyagtészta
0

Írta:

Abonyi Orsi dietetikus segítségével összeszedtünk néhány érdekességet a szénhidrátokról.

  1. Ha a szénhidrátra gondolunk, egyből süteményre, csokira, és tésztára asszociálunk. Pedig a zöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot.
  2. Egy átlagember napi energiabevitelét 58%-ban szénhidrátokból kellene fedezni a WHO (Egészségügyi szervezet) ajánlása alapján. Cukorbetegek esetén ez 50%-ra csökken.
  3. A barna- és a nádcukor ugyanannyit, a méz és a juharszirup csak minimálisan tartalmaz kevesebb energiát a kristálycukornál.
  4. A gluténmentes lisztek nagyságrendileg ugyanannyi szénhidrátot tartalmaznak, mint a glutént tartalmazó társaik, ezért nem érdemes a fogyás érdekében gluténmentesen étkezni.
  5. 30 dkg főtt petrezselymes burgonya ugyanannyi energiát tartalmaz, mint 80 g kifőzés előtt mért rizs, így mindkettő fogyasztható kis mennyiségben, például ebédre.
  6. Nem létezik olyan, hogy szénhidrátmentes étkezés, hiszen szinte mindenben jelen van, ráadásul ez az elsődleges energiaforrásunk is. Ahelyett, hogy kerülnénk, inkább fogyasszunk rendszeresen lassan felszívódó, teljes kiőrlésű szénhidrátot és csökkentsük a gyors felszívódásúakat (péksütemények, fehér kenyér).

Szöveg: Szabó Szamanta, a Centrál Médiaakadémia hallgatója

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X