Nyakunkon a nyár, a kerti partik és a tóparti sütögetés szezonja. A tikkasztó melegben pedig előszeretettel iszunk egy pohár sört. De vajon milyen sört tálaljunk kedvenc ételeink mellé vagy kedvenc sörünkhöz mit együnk? Erre a kérdésre kereste a választ a Sör Mi Több kezdeményezés.
Mártogatók répával vagy zellerszárral egy telt, zöldségesen komlós világos lágerhez
Hagymás sajtkrém hozzávalók:
- 1 csokor aprított snidling/újhagyma/medvehagyma
- 1 doboz krémsajt
- ½ – 1 doboz ricotta (ízlés szerint)
- kevés tejföl
- só, bors
Elkészítés:
- Mossuk meg és aprítsuk fel a hagymát.
- Keverjük össze a többi hozzávalót, majd forgassuk bele a hagymát.
- Hagyjuk kicsit a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
- Megmosott és felaprított répa- vagy zellerszárral kínáljuk, mellé pedig egy telt, zöldségesen komlós világos lágert fogyasszunk.
Padlizsánkrém hozzávalók:
- 1 kg sült padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- kevés fokhagyma
- 2-3 ek majonéz (ízlés szerin)
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk citromlé
- fehérbors, só, bors
Elkészítés
- Mossuk meg és vágjuk félbe a padlizsánokat, majd sütőben süssük meg annyira, hogy könnyedén pépesíthetőek legyenek.
- Kanalazzuk ki a sült padlizsánokat a héjukból egy tálba és botmixerrel pürésítsük.
- Aprítsuk fel a hagymát, nyomjuk össze a fokhagymát és adjuk a püréhez.
- Keverjük bele a többi hozzávalót is a püréhez, és botmixerrel dolgozzuk el, hogy finom krémes állaga legyen.
- Megmosott és felaprított répa- vagy zellerszárral kínáljuk, mellé pedig egy telt, zöldségesen komlós világos lágert fogyasszunk.
TUDTAD?
Nem csupán a szezonhoz, hanem a gasztronómiához is egyre közelebb áll Magyarországon a sör. A szakmai szervezet „Sör mi több” elnevezésű kezdeményezése a hazai sörkultúra fejlesztése mellett a sör modern gasztronómiai helyének megtalálását is célul tűzte ki. A kezdeményezés első lépése volt a sör gasztro hét elindítása, hogy minél több sör-étel párosítás legyen elérhető a hazai vendéglátó egységekben, hozzájárulva ezzel a minőségi sörfogyasztás növeléséhez. Idén elsőként követőiket kérdezték meg, hogy a sör és az ételek hogyan találkoznak egymással. A megkérdezettek közel felének a legfontosabb, hogy az ízek harmóniában legyenek. A sört például szívesen fogyasszák mártogatósok és zöldségek mellé, főételnek csípős csirkeszárnyakat választanának kedvenc italukhoz.
BBQ csirkeszárny könnyed, illatos citrusos IPA-val
Hozzávalók 4 főre:
- 16 db csirkeszárny
- 2 db vöröshagyma
- 2 üveg paradicsomszósz
- egy kis szójaszósz és Sriracha csípős szósz
- babérlevél
- só, bors
Elkészítés
- Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd öntsük össze a hozzávalókat egy nagy tálban.
- Hajtsuk félbe a csirkeszárnyakat, és tegyük a pácba.
- 1 napig hűtőbe téve pácoljuk a szárnyakat.
- Másnap serpenyőben kevés olajon süssük ki a szárnyakat közepes lángon.
- Tálalhatjuk BBG szósszal, steak burgonyával és egy kis salátával.
- Mellé egy könnyed, illatos citrusos IPA-t ajánlunk kísérőnek.
Forrás: ComLab