Főoldal > DIÉTA > 10 tuti diétatipp, ami megváltoztatja az életed

10 tuti diétatipp, ami megváltoztatja az életed

fogyásfogyókúrakalóriazsírégetés
0

Írta:

Kellene pár tuti tipp a fogyókúrádhoz? Hadd segítsünk! A személyi edzők és dietetikus szakértők segítségével összeállított listánk garantáltan megváltoztatja az alakodat és a diétádat is!

1. Soha ne éheztesd magad!

Reggeli nélkül indultál el otthonról, pár óra múlva pedig megőrülsz bármilyen kajáért? A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem eszel semmit – vagy csak nagyon keveset. Egy proteines müzliszelet bármikor befér a táskádba – így a vércukorszinted és az étrended miatt sem kell aggódnod.

2. Alkalmazd a piros-narancssárga-zöld szabályt!

Ha a fent felsorolt színekből egy mindig van a tányérodon, nem kell aggódnod az alakod miatt! Mivel zöldségekről van szó, bármennyit ehetsz belőlük: úgysem fogod elérni a napi maximum kalóriakapacitásod.

3. Mindig egyél egy falattal kevesebbet!

Nevetségesen hangzik? Nem az! Kutatások szerint, ha minden főételből kihagysz egy falatot, napi 75 kalóriával kevesebbet eszel meg! Ez heti bontásban hatalmas mennyiség, a módszer segítségével pedig egy év alatt átlagosan 5 kilótól is megszabadulhatsz!

4. Igyál sokat!

Tudtad, hogy a víz nemcsak a szomjat oltja, de a gyomrot is eltelíti? Jól olvastad! Azok, akik legalább 3 liter vizet isznak, napi 85 kalóriával kevesebb ételt esznek meg.

5. Ne sózz!

A visszatartja a testben lévő vizet, puffadásokat és gázokat okozva ezzel. Amennyiben nem nyúlsz többet a sószóróért, kevésbé leszel éhes, ezért nyalánkságokat is ritkábban fogsz magadhoz venni.

6. Egyél csípőset!

Már többször is írtunk róla, hogy a csípős fűszerek – különösen a chili paprika – zsírbontó hatással vannak a szervezetre, teltségérzetet okoznak a gyomorban, az égető ízük miatt pedig egyre kevesebb kaját fogunk kívánni tőle. A vizet viszont ne sajnáld magadtól!

15399737 - cold iced tea with straws and lemon slices in summer sun.

7. Mondj le a szénsavas üdítőkről!

Egy amerikai kutatás szerint a szénsavas üdítőkben található édesítők hizlalnak: minél többet iszol belőlük, annál többet kívánod őket (ez egyébként a sós ropogtatnivalókkal is így van), ami a derékbőséged megsokszorozódásához vezethet. Ha jót akarsz magadnak, inkább ne igyál belőlük!

8. Felejtsd el a kalóriatáblázatot!

Egyre több helyen olvasni, hogy nem a bevitt kalóriamennyiség, hanem az ételekben található tápértékek mennyisége (pl. rost, fehérje, zsír stb) számít. Te se számlálgasd a kalóriákat, inkább próbálj meg minél több rostban és fehérjében gazdag ételt fogyasztani!

9. Ne egyél a konyhában!

Furcsának tűnhet, de csak pszichológia: ha evés közben kaja vesz körül, csak még többet fogsz belőlük enni. Ha viszont az ételt egy másik helyiségben fogyasztod el, nem a szemedre hagyatkozol, hanem a gyomrodra – az ünnepi nagy kajálásokon például ezt a trükköt szokták bevetni a dietetikusok is!

10. Mindig egyél levest!

Azok, akik a főétel előtt valamilyen zöldséglevest is fogyasztanak, 20%-kal kevesebb kalóriát visznek be a szervezetünkbe. Ha nem vagy nagy leveses, ugyanezt a praktikát próbáld ki egy pohár vízzel!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X