Főoldal > DIÉTA > Együnk csípőset, és lemegy a hasunk?

Együnk csípőset, és lemegy a hasunk?

chilicsípősdiétafogyáshajhízáskövérlapos haspaprikasúlyzsír
0

Írta:

A csípős paprika fő összetevője szerepet kaphat a fogyókúrás kezelésekben – állítják legfrissebb eredményeikre hivatkozva az amerikai Brigham and Woman’s Kórház kutatói.

 

Amennyiben találós kérdésként tennénk föl a kérdést, hogy hívjuk azt, amikor kerekdeden előre feszülő, nagy hasa van valakinek, ám mégsem kismama, meggyőződésem, hogy sokan tudnák rá a választ. Vagy azért, mert maguk is küszködnek a sörhasukkal, vagy azért, mert párjuk bír az általánosan elterjedt vélemény szerint sok sör fogyasztásától árulkodó pocakheggyel. Akik aztán vagy egészségileg vagy esztétikailag már nem bírják elviselni elhatalmasodó hasi zsírpárnájukat, kés alá fekszenek. A gyorsabb gyógyulás szempontjából azonban az sem mindegy, milyen alá.     

A sörhas oka

A titok a saját bélbaktériumainkban rejlik, ezek ugyanis jelentős hatást gyakorolnak a testsúlyra. Ahogy a bélflóra baktériumai lebontják az élelmet, melléktermékként hasznos rövid láncú zsírsavak keletkeznek, melyek a szervezet energiaforrásaként szolgálnak. A fruktóz, a mesterséges édesítők és a szintén alacsony kalóriatartalmú édesítők, a cukoralkoholok nagy mennyiségű fogyasztása viszont magával hozza, hogy a bélhuzamban élő baktériumok másként alkalmazkodnak az életkörülményekhez. Ez a változás pedig megzavarja a jóllakottsági jelzéseket és az anyagcserét, hosszú távon szép nagy bendőt eredményezve.

abs2.jpg ()

Elég, ha több chilit eszünk?

Nem ilyen egyszerű a képlet. Az amerikai kutatók felfedezése ugyanis elsősorban nem arról szól, hogy több erős paprika fogyasztásával megszabadulhatunk hastáji túlsúlyunktól, hanem arról, hogy a csípős szósz ízét adó összetevő, a jövőben komoly szerepet játszhat a súlycsökkentésben. A felfedezésnek köszönhetően a paprikának olyan jellegzetes erős ízt adó kapszaicint ugyanis ezután bevethetik a karcsúsító műtéti technikáknál. Erre bostoni kutatók jöttek rá, amikor arra keresték a választ, találhatnak-e más alternatívát a vagotómiára – vagyis a nervus vagus, azaz a bolygóideg átvágására. Ezt az eljárást használják manapság a fekélyek kezelésére, és arra, hogy csökkentsék az elhízással kapcsolatba hozható betegségek kialakulásának esélyét. Súlycsökkentésre azonban eddig még az olyan lehetséges mellékhatások miatt, mint a késleltetett gyomorürítés, sosem használták.

A zsírfaló kapszaicin

Az új, alternatív technikát elhízott patkányokon tesztelte a Dr. Ali Tavakkoli által vezetett kutatócsoport. Az eljárás során ahelyett, hogy eltávolították volna a vagus ideget, a kapszaicint használták bizonyos idegrostok elpusztításához. A tudósok rájöttek arra, hogy ez a módszer csökkenti a sörhasként emlegetett zsírt, amely a hasi szervek közti távolságot növeli. A kutatók a vizsgálat során azt találták, hogy a magas rejtett hasi zsír mennyisége összefüggésbe hozható az elhízással és az ahhoz kapcsolódó betegségekkel, így például a cukorbetegséggel. Ám Dr. Ali Tavakkoli szerint, ha sikerül lefaragni ezt a fölösleges zsírmennyiséget, akkor mindezeknek az esélye csökken.

Az ígéretes eredmények hatására a kutatók most arról szeretnének megbizonyosodni, hogy a módszer embereknél is beválik, és szeretnék kideríteni azt is, hogy vajon használható-e a kapszaicin közvetlenül az emberi bolygóideg-rostoknál. Erre Dr. Tavakkoli szerint azért van szükség, mert a világszerte egyre ijesztőbb méreteket öltő elhízást, és diabéteszt, a cukorbetegséget mindenképp vissza kell szorítani, ezért a súlycsökkentés egyre fontosabbá válik az egész világon. Ebben a harcban jelenhetnek fontos, fejlődő sebészeti állomást a kevésbé drasztikus eljárások.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X