Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 egyszerű mód, hogy rendbe tedd a bélflórád

5 egyszerű mód, hogy rendbe tedd a bélflórád

baktériumbélflóraegészségemésztésimmunrendszerprebiotikumprobiotikum
0

Írta:

A bélflórád egészsége sokat számít az általános egészséged szempontjából, gondoskodj róla, hogy rendben legyen!

Tudjuk, mi történik az orvosi rendelőben: nyújtsd ki a nyelved, sóhajts mélyeket, fogj egy székletminta tárolót… ööö, mit? Oké, talán még nem kértek tőled székletmintát.  De van néhány jó érv amellett, hogy egyszer mégis elküldd a laborba. A székletvizsgálat sokat elárul azokról a mikroorganizmusokról, amik a bőrödön, az orrod-, a száj belsejében, és legfőképpen a belekben vannak. A több mint 100 milliárd baktérium között, amik a szervezetedben élnek, vannak hasznosak, de természetesen olyanok is, amelyek különböző problémákat okozhatnak, a pattanásoktól kezdve egészen a szorongásig.

Azért ne gondold, hogy ezek a mikrobák, mint valami terminátorok, óriási pusztítást végeznek a szervezetedben, ők a részeid. Közülük 10 megtalálható minden emberi sejtben, és együtt alkotják azt a „szuperorganizmust” ami te vagy.

A mikrobáid, mint apró harcosok támogatnak téged. Ők biztosítják az első vonalbeli védelmet, és riasztják az immunrendszered vészhelyzet esetén, hogy több antitestre van szükség. Minden testrészed kapcsolatban van a a mikroorganizmusokkal.

A sokszínűség nagyon fontos, hiszen a többféle mikroba erősebb védelmet nyújt krónikus-, és autoimmun betegségekkel szemben. A depresszió, az 1-es típusú cukorbetegség, az elhízás, sőt akár a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti, ha olyan buja a mikrobák közössége akár az esőerdő.

Azt már tudjuk, hogy sokféleképp tudjuk növelni ezek biológiai sokféleségét. Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, látni fogod, hogy javul az általános egészségügyi állapotod, és erősödik az immunrendszered.

1. Egyél több rostot!

A bélbaktériumok imádják a rostokat, ezét növeld a rostbevitelt, babból, gyümölcsből, zöldségekből. A napi átlagos rostbevitel 14 gramm naponta, holott az ideális ennek csaknem háromszorosa lenne, amit 3 csésze fekete bab fedez.

2. Mozgással segítsd a beleidet

A bélflórádat a rendszeres mozgással is tudod támogatni. A sportoló férfiaknak jelentősen nagyobb számú bélbaktériumuk van és kevesebb a szervezetükben a gyulladás, mint a kevésbé aktív, ülő munkát végző férfiaknak, mondja egy tanulmány. A kutatók még nem tudják pontosan, hogy a mozgás, miként javítja a bélflórát, úgy gondolják az izzadással és a speciális táplálkozással állhat kapcsolatban, hiszen az atléták naponta 100 grammal több fehérjét fogyasztottak, mint a kontrollcsoport.

3. Egyél teljes kiőrlésű gabonát

A paleo császárai úgy beszélnek a szénhidrátról, mintha méreg lenne. Ne hallgass rájuk! Egy most megjelent tanulmányban a nebraskai egyetem kutatói megállapították, hogy azok az egészséges felnőtteknek, akik naponta 60 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, jelentősen javult az anyagcseréjük, és náluk nőtt a jó mikrobák száma és fajtája. Igen, a rost minden bizonnyal ebben nagy szerepet játszott, de a tanulmány szerzői ennél többet sugallnak, a gabonának tulajdonítanak gyulladás gátló hatást.

, Image: 3087917, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Foodfolio

4. Antibiotikumot, csak ha muszáj

Napjainkban az új generációs, vényköteles, széles spektrumú antibiotikumok válogatás nélkül lőnek a jó és rossz a baktériumokra. Legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a baktériumokat három nap alatt teljesen kiirtja, míg svéd tudósok szerint az újbóli egyensúly kialakulásához 4 év kell. Nem, nem lehet mindig elkerülni az antibiotikum szedését, de beszéld meg orvosoddal a biztonságos szedés módját.

5. Igyál sok kávét

Tény, hogy a kávénak hashajtó hatása van, ami jelezheti, hogy valami jó történik a gyomrodban. Svájci kutatók úgy találták, hogy napi két-három kávé elfogyasztása növeli a bélben a bifidobaktérium szintjét. Úgy gondolják, hogy ezek a mikrobák segítenek megakadályozni a rossz baktériumok megjelenését és elszaporodását a bélrendszerben. Valószínűleg a kávéban olyan természetes vegyületek vannak, amik segítenek a beleket átmozgatni. Szóval, hajts fel még egy csésze feketét!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X