Főoldal > DIÉTA > 6 tuti zöldség, amiben sok a fehérje

6 tuti zöldség, amiben sok a fehérje

diétaegészségfehérjefogyás
0

Írta:

Nem a csirkemell az egyetlen fehérjeforrás – egyél zöldségeket, azok is tartalmaznak fehérjét!

Te is emlékszel még Popeye izmaira? Bármilyen meglepő, a titka nem a csirkemell és a tojás volt, hanem a spenót. A legtöbb zöldség egy adagja 2 g fehérjét tartalmaz, amely nyersen egybögrényi; főzve, párolva pedig félbögrényi mennyiségnek felel meg. Természetesen ez a csirkemell 31 g-os fehérjetartalmához képest elenyésző, de ha tartod a napi 5 adag zöldséges szabályt, akkor már csupán evvel 10 g-mal növelheted a fehérjebeviteled. Természetesen nem árt hozzátenni, hogy a zöldségek nem teljes értékű fehérjék, azaz nem tartalmazzák mind a 9 esszenciális aminosavat. Emiatt fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet folytass, és minél színesebben táplálkozz! Az alábbi zöldek fehérjetartalmában azonban garantáltan nem fogsz csalódni.

Spenót

Popeye kedvence, a spenót gazdag B-, C-vitaminban és folsavban. Fehérjetartalma főzve érvényesül, így főzelékként, párolt köretként vagy csirkemellre téve egy kis tejszínnel érdemes fogyasztani. Alig van benne kalória, cukrot pedig egyáltalán nem tartalmaz, ugyanakkor víztartalma magas, így bármely fogyókúrába kiválóan beilleszthető.

Tápanyagtartalom félcsészényiben: 21 kcal, 0 g zsír, 3 g szénhidrát, ebből 0 g cukor, 3 g fehérje, 2 g rost.

Zöldborsó

A zöldborsó nemcsak édes és ropogós, de tele van A-vitaminnal, káliummal és rostokkal is. Félcsészényi mennyiségben pedig 4 g fehérje rejlik. Fogyaszd bátran zöldköret részeként, barna rizshez, de akár salátához is.

Tápanyagtartalom félcsészényiben: 59 kcal, 0,3 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 10 g szénhidrát, ebből 4 g cukor, 4 g fehérje, 4 g rost.

83864720 - boiled corn on a blue wood background

Kukorica

Bár a kukorica magas szénhidrát- és cukortartalma miatt nem túlságosan kedvelt, meglepő módon tele van fehérjével. Ráadásul sok C-, B- vitamint, vasat, magnéziumot, antioxidánst és rostot is tartalmaz.

Tápanyagtartalom egy közepes csőben: 88 kcal, 1,4 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 19 g szénhidrát, ebből 6 g cukor, 3 g fehérje, 2 g rost.

Brokkoli

Nem véletlenül tartalmaz szinte minden diétás étrend brokkolit. Magas tápanyagtartalma ugyanis alacsony kalóriával párosul. Fehérjében és rostban viszonylag gazdag, emellett rákellenes, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is népszerű.

Tápanyagtartalom egycsészényiben: 31 kcal, 0,3 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 6 g szénhidrát, ebből 2 g cukor, 3 g fehérje, 2 g rost.

Kelbimbó

A kelbimbó intenzív íze miatt nem annyira kedvelt, de egyre több étterem is becsempészi a kínálatába, egészségmegőrző hatása miatt. Kiváló A-, K-vitamin-, kálium- és rostforrás. Egy kis olívaolajon 25-30 percig sütve roppanós és ízletes köretet kaphatsz.

Tápanyagtartalom félcsészényiben: 28 kcal, 4 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 6 g szénhidrát, ebből 1 g cukor, 2 g fehérje, 2 g rost.

Csiperkegomba

Gondoltad volna, hogy egy adag csiperkében ugyanannyi fehérje található, mint egy tojásban? Ráadásul ez a gomba sok rostot és antioxidánst is tartalmaz. Olívaolajban párolva, fűszerekkel megbolondítva könnyű és tápláló köretet kapsz.

Tápanyagtartalom egycsészényiben: 35 kcal, 1 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 5 g szénhidrát, ebből 3 g cukor, 4 g fehérje, 2,7 g rost.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X