Főoldal > DIÉTA > A zöldborsó jótékony hatásai

A zöldborsó jótékony hatásai

borsóételfriss zöldségsalátazöldborsózöldség
0

Írta:

Borsóból főzhetünk levest, főzeléket, de készíthetünk belőle köretet is. Zsengén azonban érdemes friss salátákba is keverni belőle, hiszen isteni, édes íze mellett rengeteg pozitív egészségügyi hatása is ismert.

Kiváló fehérjeforrás

Bár kevesen tudják, a zöldborsó fehérjetartalma igen nagy. Mivel a fehérje az egyik legfontosabb tápanyagforrásunk, az izmok első számú védelmezője, jól jönnek a friss zöldborsófalatok a bikiniszezon előtt és közben is. Fogyaszd zsengén, nem csak sokkal finomabb és zamatosabb így, de több értékes tápanyag is található benne ekkor, mint „öreg korában”.

Kiváló esszenciális aminosav-forrás

Az aminosavak a fehérjék építőkövei, nélkülük tehát nem épülne izom. Az izmos, tónusos test mellett azonban számtalan pozitív, egészségre és külsőre gyakorolt hatása is van az esszenciális aminosavnak: öregedésgátló, serkenti az emésztést és az anyagcserét, segít a szellemi frissesség megtartásában, de a vérképzésben is fontos szerepet játszik. Ugye, mennyi előnye van, ha sok-sok zöldborsót eszel?

58800312 - healthy eating, dieting, vegetarian food and people concept - close up of woman with fork eating peas in shape of heart

Rostban gazdag

A nyersen, salátákhoz, köretekhez, majonézes hidegtálakhoz kevert zöldborsóban rengeteg rost található, amelyek az emésztési folyamatokban játszanak fontos szerepet. A rendszeres zöldborsófogyasztás nem csak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a fölös kilókat sem engedi lerakódni.

Szuper magnéziumforrás

Kevésbé elterjedt, de a zöldborsó bővelkedik magnéziumban. Ez az ásványi anyag jót tesz az izmoknak, de még a csontoknak is, hiszen segíti a kalcium beépülését. Ráadásul magnéziumhiány esetén gyakran csokoládét kívánunk, és már csak a bombaalak megőrzése miatt is érdemes feltöltve tartani magnézium-raktárainkat, nehogy véletlenül bűnbe essünk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X