Főoldal > DIÉTA > Fogyaszt, frissít, finom: erre képes a zöldborsó

Fogyaszt, frissít, finom: erre képes a zöldborsó

borsóétkezészöldborsózöldség
0

Írta:

Egész évben érdemes zöldborsót fogyasztani

A zöldborsó – noha a nyár slágere – egész évben értékes fehérjeforrás, és nem csak vegetáriánusoknak. Fagyasztva sokkal hasznosabb, mint konzerv változatban, számtalan étel készíthető belőle, és nem csak finom, de gyógyít és fogyaszt is.

A borsó az egyik legősibb kultúrnövényünk, melyet már időszámításunk előtt hatezer évvel is termesztettek. Kezdetben a haszonállatokat is ezzel etették, mert a magas fehérjetartalom rájuk kis jó hatással volt. Gyógyhatása is szerteágazó.

A vérnyomástól a csontokig sok mindenre hat

Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, ami a csontoknak és idegrendszerednek fontos. Az érrendszeri betegségre kedvező hatást fejt ki, aki rendszeres borsófogyasztó, annak a vérnyomásával sem lesz baj. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Fehérjetartalma szintén magas: 5-7 g. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz, és további értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, de a vas, cink, mangán és réz is megtalálható benne. Sok benne a C-vitamin is, így a gyulladásos betegségekre, emésztési zavarokra is érdemes fogyasztani.

, Image: 35899683, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Flowerphotos

Legyen a diéta része!

A borsónak ugyan édes íze van, ám mégsem tartozik a hizlaló ételek közé, ezért akár fogyókúra idején is bátran hozzányúlhatsz és nassolhatod. A nyers zöldborsónak 10 százalékos a cukortartalma. Diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet, akár nyersen, párolva vagy főzve is. Segíti az emésztés megfelelő működését is. Rostjai segítségével gyorsítja a belek mozgását, megszünteti a székrekedést, és azáltal, hogy a salakanyag nem rakódik le a szervezetben ugyancsak az ideális testsúly elérését segíted.

A legtöbb zöldséghez hasonlóan a borsót is érdemes főleg nyersen fogyasztani, ugyanis a főzés során csökken a tápanyag-, és vitamintartalma. Persze készíthetsz főzeléket, levest, vagy akár pörköltet is, de még finomabb a tojásrántottában, a zöldsalátában, de megkóstolhatod a préselt levét is, ital formájában.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X