Főoldal > DIÉTA > Apró zöld csodaszer: fogyj borsóval!

Apró zöld csodaszer: fogyj borsóval!

borsódiétaétkezésfogyástáplálkozászöldborsó
0

Írta:

A zöldborsó nem csak egy finom zöldség, de nagy gyógyhatással bíró vitaminbomba is. Már időszámításunk előtt hatezer évvel is termesztették, és azóta sem került ki a konyhából, sőt! Egyre több pozitív tulajdonságát tartják számon, és egyre több étel alapanyagát képezi az egészséges táplálkozás során.

 

Remek vitaminforrás

Elsősorban magas kalcium- és magnéziumtartalma miatt lehet számon tartani. Ezek fontosak a csontoknak és idegrendszernek, valamint az érrendszeri betegségre is kedvező hatást fejtenek ki. De ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma is, és sok benne az A-, C-, és B-vitamin is.

Gyógyít és fogyaszt is

Orvosolja az érrendszeri betegségeket, normalizálja a vérnyomást, az A-vitamin-tartalma elősegíti a gyulladásos betegségek gyógyítását. Kiváló fogyókúrás szer, rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását. Egyben növeli a jóllakottság-érzetet, miközben a kalóriatartalma nagyon alacsony. Gyógyhatása pedig akkor a legintenzívebb, ha nyersen fogyasztod, mert a főzés hatására a legtöbb gyógyhatású anyag eltűnik belőle.

Kiváló alternatívát nyújt a szükséges fehérje és aminosav pótlásra azoknál is, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés állati eredetű fehérjét fogyasztanak. Nem tartalmaz káros koleszterint, hipoallergén és könnyen emészthető. Megfelelő arányban tartalmazza azokat az aminosavakat is, melyre szervezetednek szüksége van.

zoldborso2.jpg ()

Főzz borsóval!

A zöldborsó számtalan ételnek az alapanyaga. A vasárnapi ebéd elengedhetetlen „tartozéka” a rizi-bizi, hétköznapokon a borsóleves, vagy főzelék, de hidegtál asztal sincs franciasaláta nélkül. Ám ezeken a megszokott étkeken túl is készíthető finom és egészséges fogás a zöld, kis gömbökből. Nem hiányozhat a salátákból, de almakockákkal is megbolondíthatod.

Borsópüré pirított bagettel
Hozzávalók:
25 dkg borsó
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
só és bors,
kevés vaj

Elkészítés: Forrósítsd fel a vajat egy lábasban, törd bele fokhagymát és add hozzá a felkarikázott hagymákat. Pár percig párold, majd mehet bele a borsó is. Fűszerezd ízlés szerint, és önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Párold meg kicsit, amikor kész egy kézimixer segítségével pürésítsd össze. Hagyd állni pár órát a hűtőbe, majd vacsorára már piríthatod is a kenyeret. Jó étvágyat!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X