A paradicsomot a világ bizonyos pontjain gyomnövényként, illetve dísznövényként ismerték, mi viszont tudjuk, hogy rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag zöldség.
A kisebb-nagyobb piros, gömb alakú zöldségek a mindennapos táplálkozásunk részévé vált, de talán nem is sejted, hogy milyen jó is, hogy ez így alakult. A paradicsom egy finom, lédús zöldség, ami sok-sok kiváló hatást gyakorol a szervezeted több pontjára is, nézzük ezek közül párat.
Rákellenes és szívvédő
A paradicsom sokféle szerves savat – például almasavat, tejsavat, borostyánkősavat és citromsavat – tartalmaz. Kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak, de a legnagyobb erejét az élénkpiros színének köszönheti. Ezt a színt a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem. Ez a likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat, de erősíti az immunrendszert is.
Segíti az emésztést
Emésztési zavarok, illetve székrekedések esetén bátran próbáld ki a paradicsom-kúrát, mivel oxálsav tartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez, és a gyomorsav túltengés panaszaitól is könnyedén megszabadít. A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat is.
Szépít és fiatalít
Szintén a likopin tartalma felel a sejtek fiatalításáért. Vagyis, akiknek sok likopin van a bőrében, azok kevesebb ránccal rendelkeznek. De mielőtt máris szaladnál a hűtőhöz, kivenni belőle és megenni a paradicsomot, még eláruljuk, hogy a bőrödet tisztítja is, illetve égések esetén csillapítja a sérült területet. Na, most már szaladhatsz a hűtőhöz, paradicsom fogyasztásra fel!
Fotó: 123RF