Főoldal > DIÉTA > Tényleg lefogyaszt a kókusz?

Tényleg lefogyaszt a kókusz?

fogyásfogyókúrakókuszkókuszdió
0

Írta:

A kókusz a sikeres fogyókúra kulcsa? Most megtudhatod tényleg diétás-e 2017 legújabb szuperélelmiszere

Ahogy a divat, úgy az étkezési trendek is évről évre jelentősen változnak. A 2017-es előrejelzések szerint a kókusz eddig soha nem látott népszerűségnek örvend majd. A kókuszvíz helyett ezentúl mindent kókusszal fogyasztunk majd, a csirkemelltől egészen a görög joghurtig. Te is szeretnéd tudni, mielőtt kipróbálnád, hogy a kókuszdió hóbortja tényleg a diétád javát szolgálja-e?

Segít leküzdeni az ételek utáni sóvárgást

A kókuszdió legelőnyösebb tulajdonságainak egyike, hogy teltségérzetet ad. Zsírja, a közepes szénláncú triglicerid (MCT) gondoskodik a jóllakottságról, így testsúly csökkenést válthat ki. Ráadásul cukortartalma gyors energiát szolgáltat a szervezet számára, míg zsírja lassan emésztődik. Ez a nyerő páros hosszan tartó lendületet ad, miközben a vércukorszint stabilizálásával gátat szab az ételek utáni sóvárgásnak. Tegyél friss kókuszt a smoothie-dba, vagy dúsítsd a müzlidet kókuszreszelékkel. A kísérletezőbbeknek akár salátához vagy csirkemelles fogásokhoz is ajánljuk.

Szénhidráttartalma elenyésző

Ha szénhidrátszegény diétán vagy, a kókusz akkor is remek választás. Egy evőkanál cukrozatlan kókuszpehely vagy –reszelék ugyanis csak 3,5 g szénhidrátot tartalmaz. Finomítatlan szénhidrátja könnyen emésztődik, és remek ízt ad akár egy friss smoothie-nak, akár egy főtt ételnek.

A mennyiségre kiemelten figyelni kell

Bár előnyeit nem lehet vitatni, fontos megjegyezni, hogy a bevitt mennyiségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A kókuszdió alacsony szénhidráttartalma, és mágikus sóvárgás legyőző tulajdonsága ellenére ugyanis magas kalóriatartalmú étel, amely gazdag telített zsírsavakban. Ha a sikeres fogyókúra reményében idén te is beiktatod a kókuszt az étrendedbe, tartsd be a szabályt: napi kalóriabeviteled 10%-ánál többet ne tegyen ki a kókuszfogyasztás. Tehát, ha 1600 kalóriás diétát tartasz, maximum 160 kalória legyen ebből a kókusz.

Ezenkívül, kókuszolajból egy evőkanálnyi, azaz 120 kalória, míg cukormentes kókuszpehelyből két evőkanálnyi, azaz nagyjából 110 kalória legyen az adagod. Kókusztejből pedig kizárólag a cukormentes termékeket keresd, naponta elég belőle egy csészényi, amely 110 kalóriát rejt magában.

Fontos tudni, hogy zsírégető hatását a kutatások még nem bizonyították

A kókuszban található zsír teljesen más, mint a tradicionális zsiradék, amit általában fogyasztunk. A közepes szénláncú trigliceridek másként bomlanak le, mint a hosszú szénláncú zsírsavak (LCFA), amelyek az olivaolajban, vagy a húsokban találhatóak meg. Velük ellentétben ugyanis a kókuszdió zsírja nem raktározódik el a zsírszövetekben, kizárólag energiaként hasznosítja azt a szervezet. Elméletileg tehát hatásos zsírégető, azonban még nem végeztek olyan klinikai kutatásokat, amelyek bebizonyították volna, hogy a kókusz fogyasztása fogyáshoz vezet.

Összegzés

Kis mennyiségben történő fogyasztása (a fent említett 10%-os szabály betartásával) pozitív eredménnyel beilleszthető bármely fogyókúrába. Azonban, ha minden ételt kókuszdióval fogyasztunk, avval inkább ellentétes hatást érhetünk el, a bevitt extra kalóriákkal ugyanis tovább szélesíthetjük testünk középső tájékát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X