Főoldal > DIÉTA > Ha kihagyod a vacsorát, fogyni fogsz?

Ha kihagyod a vacsorát, fogyni fogsz?

diétafogyásvacsora
0

Írta:

Sok tévhit kering még manapság is a fogyókúrákkal kapcsolatban, amelyek közül az egyik a vacsora elhagyása. Kell-e vacsorázni, vagy a fogyás érdekében inkább hagyd ki?

Sokáig tartotta magát az a módszer a fogyókúrák terén, ami gyakorlatilag az éhezésen alapszik. Hiszen – mint mondták – leginkább akkor lehet lefogyni, ha nem eszel. Ez vitathatatlan tény, de a fogyókúra nem egyenlő azzal a felfogással, miszerint az egészség oltárán kellene feláldozni a kilók számát. Igaz ez még akkor is, ha csak egyetlen étkezés kihagyásáról van is szó. De van több érvünk is, miért ne hagyd ki a napjaidból a vacsorát.

Tartsd szinten a vércukrodat

A fogyókúra és az egészséges táplálkozás alapja is az, hogy nem szabad a vércukor értékeket sem leesni hagyni, sem pedig feltornászni. Ahhoz, hogy ne legyenek az egekben az értékeid, megfelelő minőségű, tehát fehér liszt- és cukormentes étrendet kell összeállítanod, ahhoz pedig, hogy ne essen le, 3 óránként enned kell. Így nagyon nem jó, ha például 5 órakor eszel utoljára, de éjfél előtt soha nem kerülsz ágyba.

Pörgesd fel az anyagcserédet

Nem csak a vércukorszintedre van jó hatással, ha odafigyelsz arra, hogy ugyanannyi időközönként – így az esti étkezést sem elhagyva – egyél, hanem az anyagcsere-folyamatokra is. Vacsorázz bátran, de egészségesen, mert ez is lendületet adhat a fogyókúrádhoz.

Töltekezz fel egészséggel este is

Persze nem mindegy, hogy mit eszel esténként, például egy adag bolognai spagetti vagy két nagy szelet fehér kenyér nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyul. Azonban egy ínycsiklandó saláta nem csak az éhségeddel számol fel, hanem még extra vitaminokat is juttat a szervezetedbe. Ugye, hogy nem is tűnik olyan rossz döntésnek vacsorázni egy finomat?

Mi a tökéletes időpont a vacsorához?

Mivel a bioritmusa mindenkinek más és más, nem lehet egységes választ adni arra a kérdésre, hogy mikor ideális elfogyasztani a nap legutolsó étkezését. De ha a 3 órás periódusnál maradunk, akkor lefekvés előtt 3 órával még nyugodtan elköltheted a vacsorádat. Ha például 11 órakor hajtod álomra a fejedet, 8 órakor simán belefér a vacsora.

Összetartja a kapcsolatokat

A közös étkezések összetartó ereje tény. Gondolj csak bele, mikor van lehetőséged együtt étkezni szeretteiddel. A rohanós reggeleken jó, ha készülődés közben bekapsz egy-két falatot. Az ebédet kénytelen vagy a munkahelyeden elfogyasztani, és ha még a vacsit is kihagyod, nem marad más alkalom a közös falatozásra, csak a hétvégék. Hidd el, nagyobb jelentősége van a közös vacsoráknak, mint azt gondolnád.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X