A bazsalikommagot eddig leginkább a kínai orvoslásban alkalmazták, de szerencsére egyre elterjedtebb már az európai konyhákban is. A chia maghoz hasonlóan bazsalikommag-pudingot készíthetünk belőle, de joghurtba, salátába, turmixokba keverve is isteni, ráadásul rendkívül egészséges.
Antioxidáns
A bazsalikommag jótékony hatásairól egyelőre kevés tudományos kutatás áll rendelkezésre, de a már elvégzett vizsgálatok alapján valóságos csodamagról van szó. Antioxidáns hatása révén segíti a rákbetegségek megelőzését, az öregedési folyamatokat pedig késlelteti.
Vírusellenes hatású
A közelgő vírusok leghatékonyabb ellenszere a megelőzés. Aki időnként a zabkásájába, salátájába, smoothie-jába csempész egy-egy adag bazsalikommagot, egyrészt megerősíti immunrendszerét, másrészt a már szervezetében lévő vírusokat is megöli.
Emésztést serkentő
A bazsalikommag enyhén hashajtó hatású, nem véletlenül használják a kínai orvoslásban gyomorgörcsök, székrekedés, emésztési zavarok enyhítésére. A legjobb áztatva fogyasztani, hogy a magok külső rétegén lévő rostok nyálkássá váljanak.
Étvágycsökkentő
A bazsalikommag méltán a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen beáztatva többszörösére duzzad, ami gyorsan eltelíti a gyomrot. Ráadásul magas rosttartalma miatt is igen laktató finomság, szabályozza az éhségérzetet, csökkenti az étvágyat, így könnyebb megszabadulni a súlyfeleslegtől.
Csökkenti a koleszterinszintet
A magas koleszterinszint különböző, igen komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Mielőtt gyógyszer után nyúlnánk, érdemes kúraszerűen alkalmazni a bazsalikommagot. Egy kutatás szerint ugyanis azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezt a pici magocskát, csökkenthető a vér rossz koleszterinjének szintje.
Fotó: 123RF