A quinoa magas fehérje- és alacsony kalóriatartalommal bíró álgabona, amelynek szuperélelmiszerként minden egészségtudatos konyhában kiemelt helye van. De vajon mi a helyzet kissé nélkülözött rokonával, az amaránttal? Utánajártunk, mit tud az inkák kincse!
Mi is az az amaránt?
Az amaránt a disznóparéjfélék családjának tagja. Az úgynevezett álgabonák közé sorolandó, a quinoával és a hajdinával együtt. Ezek bár növénytani szempontból nem gabonák, mégis ugyanúgy kell főzni és fogyasztani őket, mint például a rizst vagy a zabpelyhet. Az amaránt régóta kedvelt élelmiszer, az ősi inka és azték kultúrában kiemelt táplálék volt, sőt gyakran ajánlották fel ételáldozatként is isteneiknek.
Miért egészséges az amaránt?
A gluténmentes amaránt tele van értékes tápanyagokkal. Sokkal több magnézium, kalcium, vas, karotin és rost van benne, mint a zöldségek és gabonák többségében. Vasból például kétszer annyi található benne, mint a quinoában. Egy adagja pedig napi ajánlott B6-vitamin szükségletünknek a 22%-át fedezi, amely vitamin a szerotonin termelődésében kap kulcsszerepet, ezáltal gondoskodva jó hangulatunkról és alvásunkról. Magas B1-vitamin tartalma által szintén az idegrendszerünket támogatja. Nagyszerű B2-vitamin forrásként pedig a szervezetünk energiatermelésében jut számára jelentős szerep. Sőt, ez az egyetlen gabonaként használt élelmiszerünk, amelyben C-vitamin is rejlik. Szkvalén tartalma által pedig rákellenes és öregedésgátló hatással is rendelkezik. Gyulladáscsökkentő összetevőinek köszönhetően a koleszterinszint csökkentésében hasznos segítségünk lehet. Emellett kiemelkedő fehérjeforrás, így fogyasztása különösen ajánlott, ha vegánok vagyunk vagy az izomépítés a célunk.
Talán még jobb is, mint a quinoa?
A fentieket összegezve, úgy tűnik, szinte nincs is olyan, amire nem jó az amaránt a szervezetünk számára. De vajon a quinoánál is többet kínál? Van-e egyáltalán különbség a két álgabona között? Először is nézzük a tápanyagtartalmukat:
Amaránt (1 csészényi adagban) | Quinoa (1 csészényi adagban) | |
Energiatartalom: | 251 kcal | 133 kcal |
Zsír: | 4 g | 3,5 g |
Ebből telített zsír: | 0 g | 0 g |
Szénhidrát: | 46 g | 39,4 g |
Ebből cukor: | 0 g | 1,6 g |
Fehérje: | 9,4 g | 8,2 g |
Rost: | 5 g | 5,2 g |
Nagy különbségek tehát nincsenek, azonban a quinoa jóval alacsonyabb kalóriatartalma miatt lehet kedvelt, bár az amaránt fehérjetartalma mindezért kárpótol minket.
Felhasználásukat tekintve mindkettő egyformán gyorsan fő, azonban az amarántnak jellegzetesebb, földszerűbb íze van. A quinoa sokkal lágyabb ízvilágú, emiatt terjedt el szélesebb körben.
Hogyan kell felhasználni az amarántot?
Főzés előtt jó alaposan öblítsük le, hogy eltávolítsuk a szaponinokat, azon fitokemikáliákat, amelyek nem mások, mint a növényekben található vegyi anyagok. A mosatlan amarántnak miattuk lesz ugyanis kesernyésebb íze. Majd háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel, főzési ideje körülbelül fél óra. Felhasználhatósága a rizshez hasonlóan rendkívül széles, de akár a popcorn egészséges alternatívájaként is fogyaszthatjuk. A pattogatott amarántot lefedett lábosban készíthetjük el, akár zsiradék hozzáadása nélkül is, így lesz igazán egészséges és ínycsiklandó ropogtatnivalónk.
Fotó: 123RF