Főoldal > DIÉTA > Nassolj diétásan és energiadúsan

Nassolj diétásan és energiadúsan

chia magdatolyadiétaenergiagolyóétkezésfahéjkalóriakókuszmandulamatchanassolástáplálkozás
0 0

Írta:

Pár hozzávaló a kamrából, egy erős aprítógép és 10 szabad perc – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy isteni finom, cukormentes energiagolyókat varázsolj magadnak otthon! Mutatunk is 4 tuti variációt.

Edzés előtt, edzés után vagy egyszerűen csak, ha valami édes nasira vágysz, az energiagolyó szuper választás. Tápanyagokban gazdag, energiával tölt fel, eltelít és még csak cukor sincs benne (persze, azért egyszerre 1-2 szemnél ne nagyon fogyassz többet belőle, mert a kalóriatartalma elég magas). Egyedül egy nagy teljesítményű (legalább 1000 wattos) konyhai robotgépre lesz szükséged az elkészítéséhez.

Miért szeretjük?

Mert sütni nem kell, mindennel együtt 10 perc alatt megvan, sokféleképpen variálható, és sokáig eláll. Szóval rohanós hétköznapokra tökéletes, már csak azért is, mert egy kis dobozkában könnyen szállítható, így akár a munkahelyedre is magaddal viheted.

Meddig állnak el?

Hűtőben 7-10 napig, mélyhűtőben akár 2 hónapig is.

Alaprecept

Hozzávalók 15-20 golyóhoz:

  • 20-22 szem aszalt datolya (kimagozva)
  • 1 marék mazsola
  • 1 bögre (250 ml-es) dió vagy mandula
  • 1 evőkanál extra szűz kókuszzsír
  • 2 evőkanál kakaópor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál kókusztej

Elkészítés:

Tedd a robotgépbe a diót vagy mandulát, és daráld por állagúra. Add hozzá a kimagozott datolyát, mazsolát, kókuszzsírt, kakaóport és egy pici sót. Ismét indítsd be a robotgépet, és járasd addig, amíg a massza kissé ragacsossá nem válik. Ha nem akarna összeállni, adj hozzá 1-2 evőkanál kókusztejet, majd mixelj rajta még egy kicsit. Végül nedves kézzel formázz golyókat a masszából, helyezd őket lezárható dobozba, és tedd a hűtőbe 2-3 órára.

#1 Citromos-kókuszos-chiamagos

Extra hozzávalók az alaprecepthez:

  • 1 bögre kókuszreszelék (2 részre osztva)
  • negyed bögre chia mag
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve

Elkészítés: ugyanúgy, ahogy az alapreceptnél, a dióval/mandulával kezdd az aprítást, majd jöhet bele az összes többi hozzávaló, köztük a kókuszreszelék felével. A citromlé miatt most valószínűleg nem lesz szükséged a kókusztejre, anélkül is formázható masszát kapsz. A kész golyókat hempergesd meg a maradék kókuszreszelékben.

#2 Vaníliás-fahéjas-szezámmagos

Extra hozzávalók az alaprecepthez:

  • 1,5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • fél bögre szezámmag (2 részre osztva)

Elkészítés: a dió/mandula porrá őrlése után add hozzá a többi hozzávalót, többek között a fél adag szezámmagot is. Formázz golyókat a masszából, majd a szezámmag másik felébe forgasd bele őket.

60918161 - hazelnut, cocoa, coconut and date homemade balls, lined up in rows.

#3 Mandulavajas-mézeskalácsos

Extra hozzávalók az alaprecepthez:

  • fél bögre mandulavaj
  • fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: a szokásos hozzávalók mellé szórj fél teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket, kanalazd bele a mandulavajat, és a robotgép segítségével dolgozd sima masszává. Formázz golyókat, és hempergesd meg őket a kakaóporban.

#4 Pisztáciás-matchás-narancsos

Extra hozzávalók az alaprecepthez:

  • fél bögre pisztácia (2 részre osztva)
  • 1 evőkanál matcha por
  • negyed bögre frissen facsart narancslé vagy 2-3 csepp narancsolaj

Elkészítés: első körben őröld meg a pisztáciát, majd az egyik felét add az alaprecepthez a matcha por és a narancslé/narancsolaj mellett, a másik felét pedig tedd félre a forgatáshoz. Kókusztejre ezúttal a narancslé miatt nem lesz szükséged. Jöhet a golyóformázás és az őrölt pisztáciába forgatás.

Ötletek a kísérletezéshez

Olajos magvak: földimogyoró, kesudió, pekándió, tökmag, fenyőmag, napraforgómag, makadámdió (ez utóbbinak a legmagasabb a kalóriatartalma, szóval csak óvatosan)

Aszalt gyümölcsök: füge, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt alma, aszalt áfonya (figyelj, hogy ne legyen cukrozott)

Édesítéshez: méz, juharszirup, agavé szirup (ha nem éreznéd elég édesnek, ám ez is növeli az energiatartalmát, a tészta pedig valamivel ragacsosabb, nehezebben formázható lesz)

Egyéb: gyömbér, lenmag, zabpehely, puffasztott amaránt, puffasztott quinoa, mák, goji bogyó, kardamom, szerecsendió, kurkuma, maca por, kendermag fehérjepor, nyers reszelt répa, sütőtökpüré, étcsoki

A cikk a Wellness magazinban jelent meg. 


További cikkeink a témában