Főoldal > DIÉTA > Gyorsítsd fel a fogyást datolyával!

Gyorsítsd fel a fogyást datolyával!

datolyaegészségfehérjefogyásnarancsbőrrostvitaminzsírégetés
0

Írta:

Minden évszakban igazi egészségbomba a datolya, melyet gazdag vitamin-, és ásványi anyag forrásai miatt ideje rendszeresen fogyasztanod. Plusz jó tulajdonsága, hogy még a karcsúság elérésében is segít.

Az élet fája

A datolya fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami utal arra, hogy mennyi hasznos tápanyagnak a forrása. Körülbelül időszámításunk előtt 6000 évvel ezelőtt már ismerték. Eredeti hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, amely országok a mai napig a legnagyobb datolya exportőrnek számítanak.

Szuper tápanyagforrás

Nagy mennyiségben található benne a B-vitamin-vegyületei – főleg B1-, B2-, B3-, B5-vitaminok. Emellett C-vitaminban is gazdag, de A-vitamint is tartalmaz, illetve hasznos szénhidrátokat, fehérjét is. Rosttartalma szintén igen magas, emellett pedig nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne. A datolya nem tartalmaz sem koleszterint, sem zsírt. Sőt, energiát szolgáltat a szervezet számára.

Betegségek ellen is hasznos

Magas káliumtartalma segítségével hozzájárul az egészséges idegrendszerhez. Csökkenti az agyvérzés kockázatát és csökkenti a koleszterinszintet is. De kiváló a gyümölcs a vaspótlásra is, valamint megakadályozza a fogszuvasodást. Megoldást kínál a székrekedés ellen, és megelőzhető vele a gyomorrák és a farkasvakság is.

15108944 - delicious dried dates  background

Hogyan fogyaszt?

Bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcsről van szó, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató. Már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást, ami lássuk be, nagyon is szükséges, ha fogyni szeretnénk. Magas fehérjetartalma szintén biztosítja a jóllakottság érzését, továbbá az izmok építését is támogatja, így fogyás esetén segít, hogy a test a zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsen. A datolyát a világ egyik legédesebb gyümölcseként tartják számon, fogyaszthatod frissen szedve, vagy aszalt formában. Eheted magában, de ízesítheted vele a joghurtod, vagy a zabkásádat is. Ha pedig fogyás, akkor biztos, hogy azt sem bánod, ha a bőrödet is megszépíti. A datolyában lévő B-vitamin jó hatással van a bőrre. A B-vitamin hiány számos bőrproblémához vezethet, de a datolya fogyasztásával olyan problémáktól is meg lehet szabadulni, mint a senki által nem kedvelt narancsbőr.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X