Főoldal > DIÉTA > Ezért érdemes növényi tejtermékekre váltani

Ezért érdemes növényi tejtermékekre váltani

diétaegészségételnövényinövényi étrendnövényi tej
0

Írta:

Egyre többen térnek át a növényi tejre és -tejtermékekre manapság, és nem csak az intoleranciák miatt. Ezek a termékek ugyanis sokkal több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint a tehéntej, és az igazán egészségtudatosok étrendjébe is beilleszthetők.

Diétásabbak

Hiába létezik ma már minden tejtermékből light változat, a növényi alapanyagokból készült termékek mégis sokkal karcsúbb alakot garantálnak. Mivel a nagy gazdaságokban az állatokat többnyire hormonokkal és gyógyszerekkel kezelik, azok kiválasztódnak a tejükben, így jóval hizlalóbb élelmiszereket veszünk magunkhoz, ha tehéntejet fogyasztunk. A növényi változatukat fogyasztva azonban – főleg, ha bioélelmiszereket vásárolunk –, mindezektől egyáltalán nem kell tartani.

Nem puffasztanak

Egyre több a tejcukor és -fehérje érzékeny, ami éppen a rossz minőségű tejtermékek miatt alakul ki. Ráadásul az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzimet termel a szervezet, ami a laktóz (tejcukor) lebontásáért felel. Valójában a ma kapható tejtermékeket csak nagyon kevesek szervezete tudja maradéktalanul megemészteni, a puffadás pedig növényi termékeket fogyasztva teljes mértékben elkerülhető.

27235632 - almond milk in bottle with almonds in bowl, on color wooden background

Egészségesebbek

Sajnos ma már közel sem olyan a tejtermékek minősége és összetétele, mint régen, amikor az állatokat megfelelően tartották és egészségesen táplálták. Biotermékekkel érdemes próbálkozni, de hosszú távon sokkal jobban járunk, ha inkább növényi termékekre váltunk. A rengeteg gyógyszer, hormon és allergén anyag, amelyeket a tehéntej tartalmaz, olyannyira megterheli a szervezetünket, hogy a kalciumot inkább tabletta formájában érdemes pótolnunk, mint tejtermékeket fogyasztva.

Elmúlnak a pattanások

A tejtermékek káros hatásai még az arcbőrön is megmutatkoznak. A bennük lévő káros anyagok ugyanis nem csak puffadáshoz és betegségekhez vezethetnek, de akár gyulladásokat, aknékat is okozhatnak a bőrön. Persze rengeteg más oka is lehet a pattiknak (pl. hormonális okok), de érdemes kipróbálni legalább egy hétre a teljes tejmegvonást, hogy megtapasztald, mennyire tisztább lesz az arcbőröd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X