Főoldal > DIÉTA > Ezért hasznos a növényi eredetű táplálék fogyasztása

Ezért hasznos a növényi eredetű táplálék fogyasztása

étkezésgyümölcshúsnövényrostrostbeviteltáplálkozászöldség
0

Írta:

Az ételt, alkoholt és dohány termékeket okolják a legtöbbször az emberek krónikus betegségei miatt. Az ilyen „gyártási járványok”, vagyis az egészségtelen termékek reklámozása, eladása azonban nem tehet semmiről. A gyártók csupán a saját terméküket szeretnék értékesíteni, arról nem tehetnek, hogy azt az emberek meg is veszik.

Sajnos hatalmas mértékű az elhízás és az egészségtelen életmód jelenléte hazánkban is. Ugye ismerős a szituáció, amikor elhangzik az irodában: „Mit rendeljünk ma?” Aztán a vége mindig valami tészta, valami hús, vagy valami, ami egészségtelen. De hát hogyan is ehetnéd te egyedül a salátád (természetesen kruton és öntet nélkül), amikor a többiek a finomabbnál finomabb falatokat tömik magukba?

Amerikai vállatok éppen ezek miatt döntöttek úgy, hogy szükség van a munkahelyi étrend megváltoztatására. A vizsgálati helyek az USA-n belül egészen San Diego Macontól Georgiáig terjedtek.

A kutatás során arra derült fény, hogy azok a munkavállalók, akik nagyon sok állati eredetű fehérjét ettek, majdnem ötször nagyobb eséllyel híztak el, mint azok, akik többnyire növényi eredetű táplálékokból nyertek energiát. A kutatók arra kérték a sok állati eredetű fehérjét fogyasztó embereket, hogy a hangsúlyt helyezzék át a gabonafélék, zöldségek, bab, gyümölcsök irányába, miközben csökkentsék a húsok, tejtermékek és tojás fogyasztását.

A vizsgált munkavállalók fele élettani javulásokról számolt be, például kisebb mértékű fáradtság, több energia és fejfájás gyakoriságának csökkenése. Az eredményeket később tesztekkel is alátámasztottak. Jelentősen csökkent például telített zsírok aránya, de egyeseknél a fogyás is beindult, esetenként csökkent a koleszterinszint és a vércukorszint.

A kísérlet során nem volt szó kalóriaszámlálásról, illetve a testmozgás rendszeresítéséről. A súlycsökkenés annak tudható be, hogy a résztvevők jóval több rostot fogyasztottak, mely felgyorsította és megkönnyítette az anyagcseréjüket.

Egy másik kutatás kapcsán kimutatták, hogy a vegán étrend 16%-kal növeli az étkezés utáni kalóriaégetést akár 3 órán keresztül. Persze nem kell feltétlenül lemondanod a húsról és tejtermékekről, hiszen rengeteg egészséges fehérjével látnak el, melyek fontosak az izomépítéshez és izomregenerációhoz egyaránt. Viszont legközelebb, amikor rendelésről van szó vagy az éppen aktuális vacsiról, jusson eszedbe, hogy az nem csak és kizárólag hús lehet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X