A tönköly az egyik legértékesebb, legtisztább gabonafajta, amelyet jótékony hatásai miatt érdemes az étrended részévé tenni, pláne, ha fontosnak tartod a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztását.
Javítja a vérkeringést
Sajnos nem csak idősek körében gyakoriak a szív- és érrendszeri problémák. Egyre gyakrabban fordulnak elő visszérbetegségek már a fiatalabb korosztályban is, aminek legfőbb oka elsősorban az ülő életmód és a mozgás hiánya. A tönköly rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk a vérkeringést, így a visszér mellett egyéb szívbetegségek kialakulásának kockázata is csökken.
Fokozza az anyagcserét
Az elhízás ma már népbetegség, amelyet rendszeres mozgással és helyes táplálkozással megelőzhetünk. A diétás ételek mellé érdemes néha egy-egy zsírégető, anyagcsere-fokozó élelmiszert is csempészni, hiszen így még biztosabb a siker. A tönköly szerencsére éppen ilyen, és megfelelően alkalmazva a már meglévő zsírpárnákat is segíthet eltüntetni.
Kiváló fehérjeforrás
A teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt fehérjetartalma többszöröse a fehér lisztnek, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, mint hagyományos társa. Így nem csak a helyes táplálkozást szolgálja, de rendszeres sport mellett hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez is, hogy a test sokkal feszesebbé, tónusosabbá váljon.
Tele van rosttal
A tönkölyt nem csak fehérje-, de rosttartalma miatt is érdemes akár napi szinten fogyasztani. Az egészséges emésztés csupán illúzió megfelelő rostpótlás nélkül. Ha odafigyelünk a rostdús táplálkozásra, sok zöldséget, gyümölcsöt és tönkölyt, illetve tönkölybúzalisztből készült ételt eszünk, nem csak a közérzetünk fog rohamosan javulni, de a kilók is sokkal gyorsabban apadnak, és megszabadulhatunk az emésztési problémáktól is.