Főoldal > DIÉTA > Ezt az étkezési hibát a legtöbb kismama elköveti

Ezt az étkezési hibát a legtöbb kismama elköveti

étkezéskismamasúlytáplálkozásterhesterhességvárandós
0

Írta:

Megdöbbentő eredményekre jutottak a tudósok a kismamák táplálkozásával kapcsolatban.

Egy 2018-ban készült felmérés egy éven át mérte a kismamák testsúlyát, majd a kutatás befejezte után a professzorok kielemezték az adatokat és megdöbbentő statisztikákat tettek közzé: a tesztben résztvevő kismamák 75%-ának ugyanis nem az egészséges tartományba esett a testsúlya. 50%-uk az indokoltnál többet, 25%-uk pedig még a minimális súlytöbblettnél is kevesebbet hízott – ezek az adatok pedig komoly aggodalomra adhatnak okot.

Hogy miért? A laikusok többsége nem tudja, de a nem megfelelő terhesség alatti testtömeg jelentősen növeli a koraszülések, a császármetszések és az egyéb szülési szövődmények kockázatát, melyet más felmérések is alátámasztanak.

babapocak, terhes no, varandos, prediabetes

Egy friss, 2019-es ausztrál orvosi lap például közölte, hogy 1000 szülésből átlagosan 420-430 kismama szül császármetszéssel – ez az arány pedig egyre csak növekszik.

A professzorok jelenleg értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen már a várandósságuk alatt is egyre többen preferálják az egészséges életmódot és étkezést, az indokolatlan császármetszés pedig drasztikusan növeli a szülés alatt és -után fellépő komplikációk arányát (pl. tejláz, hegesedés, szülés utáni depresszió).

A felmérés eredményeit kielemző nőgyógyászok egyébként a várandósság alatti egészséges testsúlytöbblet mértékét is közölték. Ez 12.8-18 kg között van az átlagosnál alacsonyabb testsúllyal rendelkezőknél, 11.5-16 kg között a normális testsúlyúaknál, 5-9 kg között pedig a túlsúlyos kismamáknál.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X