Főoldal > DIÉTA > 8 vegabarát étel, ami tele van fehérjével

8 vegabarát étel, ami tele van fehérjével

húsmentesvegavegetáriánus
0

Írta:

A legtöbb szárnyas, baromfi és halféle tele van fehérjével – ám milyen fehérjedús élelmiszereket fogyaszthatnak azok, akik a húsmentes életmódot követik? Összeállításunk most nekik nyújt segítséget!

1. Lencse- és babfélék

Főzelékként, köretként és levesként való fogyasztásuk nemcsak a magas fehérjetartalmuk miatt ajánlott: igen sok B-vitamin és rost is megtalálható bennük, melyek hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez és a jóllakottság érzésének kialakulásához.

2. Magvak és diákcsemegék

Tele vannak kalciummal, cinkkel, ráadásul a napi fehérjeturmixodat is kihagyhatod, ha egy kis marékkal eszel belőlük! A dió, a mandula és a mogyoró pedig az édességek kitűnő alternatívái is lehetnek, hiszen édes ízük miatt joghurtokkal és növényi alapú tejkészítményekkel is remekül párosíthatóak.

35928659 - mixed nuts in a bowl on a wooden background

3. Csicseriborsó

A főként Indiában és Afrikában közkedvelt reformétel, a hummusz legfőbb összetevője. Nem hiába fogyasztják olyan sokan, mert ez az egyik legértékesebb vegetáriánus fehérjeforrás, amiben a vas és a rost is nagyértékben van jelen.

4. Szója

A szójaalapú ételek (mint például a tofu) nemcsak proteinnel, hanem jótékony hatású aminósavakkal, zsírsavakkal és kalciummal is tele vannak – épp ezért vétek lenne kihagyni az étrendedből! A séfek szerint tésztás ételekkel és szószokkal a legfinomabb!

5. Szójasajt (tempe)

Az erjesztett szójababból készített növényi alapú sajtféle ritka értékes proteinforrás: az indonéz szigetvilág lakói fejlesztették ki, ma már pedig a világ reformkonyháinak jelentős részében megtalálható. Ha még nem próbáltad, mindenképpen kóstold meg!

6. Búzahús (seitan)

A vegetáriánusok húskészítményeként is szokták hívni  ezt a porállagú, tönkölybúzából és gabonából készült ételt, mely magas fehérjetartalma mellett vasat, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, kalciumot, foszfort, szelént niacint, valamint E- és B-vitaminokat is elképesztő mennyiségben tartalmaz.

7. Mogyoróvaj

Kiváló fehérje, zsír-és szénhidrátforrás ez a selymesen könnyű állagú, mogyoró ízű krém, melyet szószként és vajkrém helyett is fogyaszthatsz. Csak egy dologra ügyelj: összetevői ne tartalmazzanak nagy mennyiségű cukrot és kakaóbabot, mert úgy már a súlygyarapodást segítő csokoládékrémek közé sorolható inkább. 

8. Quinoa

Korábban már mi is beszámoltunk ennek a kalóriaszegény, ám fehérjében is gazdag csodaételnek a jótékony hatásairól: tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segíti a fogyást, ráadásul a gluténérzékenyeknek is tökéletes választás!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X