Főoldal > AKTUÁLIS > Vega vagy nem vega?

Vega vagy nem vega?

diétaegészségétkezésfőzésgasztrotáplálkozásvegetáriánus
0

Írta:

Világszerte egyre többen választják a vegetáriánus életmódot, aminek a vallási, etikai &

Világszerte egyre többen választják a vegetáriánus életmódot, aminek a vallási, etikai és egészségügyi szempontok mellett az egyik oka, hogy most már széles választékban elérhetőek a hús- és tejmentes ételek.

A vegák körében az egyik legnépszerűbb alapanyag a szejtán, vagy más néven búzahús, amely tönkölybúzából készül. Népszerűségét főleg magas a fehérjetartalmának, és könnyű ízesíthetőségének köszönheti. Kiváló húspótló, például nagyszerű pörköltet készíthetsz belőle.

Ha még nem kóstoltad, akkor itt az idő, alább olvashatod az Angliában élő Lee Watson sztárséf különleges szejtános-shiitake gombás receptjét!

Lee többek között ezzel a finomsággal szeretné a húsevőket átcsábítani a „zöld” oldalra a FOX Vega vagy nem vega című új műsorában. A televíziós séfpárbaj azt próbálja meg kideríteni, hogy lehet-e hús nélkül élni, és ha igen, miként. A műsorban két ismert szakács csap össze: az elkötelezett vegetáriánus Lee Watson, és ellenfele a Michelin-csillagos pubot vezető, húsimádó séf, Mike Robinson.
Amíg Lee a húsevőket kívánja átcsábítani a „zöld” oldalra a reform- és naturtáplálkozási irányzatok bemutatásával, addig Mike a húsevés szükségessége mellett kampányol. A nem mindennapi, vitákat kiváltó konyhacsatában a séfek tudásukat és elveiket teszik próbára, hogy bebizonyítsák: az ő fogásuk a legjobb.

Lee a legkülönbözőbb helyeken főzött már világszerte, buddhista kolostoroktól kezdve indiai szegénynegyedeken át, a spanyol tengerpart legfelkapottabb éttermeiig. Odahaza kis veteményest gondoz, így főleg saját terményeit fogyasztja, és elkötelezetten kampányol bolygónk fenntarthatóságáért.  Téged sikerülne meggyőznie a húsmentes életmódról? Lee egyik legkülönlegesebb receptjét az alábbiakban olvashatod, elkészítését pedig a FOX csatorna Vega vagy nem vega adásában nézheted meg, július 7-től hétköznaponként 12:30-tól.

vega2.jpg ()

Szejtán, shiitake és aduki wok kelppel
2 személyre
Hozzávalók:
Wok

2 kávéskanál gyömbér (apróra vágott)
200 gramm seitan (vékony csíkokra vágva)
Fél csésze mirin
4 evőkanál tamari (vagy szójaszósz)
2 kávéskanál rizsecet
fél piros chili (apróra vágva)
2 kávéskanál hoisin szósz
2 evőkanál növényi olaj
1 fehér hagyma (cikkelyekre vágva)
150 gramm friss shiitake gomba (félbe vágva, a kemény tönköt dobjuk el)
1 csésze főtt adzuki bab
2 csokor brokkoli (2 centiméteres darabokra vágva)
150 gramm soba tészta
1 csésze szárított kelp, 1 pirospaprika (vékonyra vágva)
1 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítés:

1.    A lábasban forraljunk sózott vizet a tésztának.
2.    A szejtánt helyezzük egy nem túl mély tányérba, keverjük össze a mirint, a tamarit, az ecetet, a szezám olajat és a gyömbért egy kancsóban és öntsük le. Takarjuk le alufóliával és helyezzük 30 percre a hűtőbe pácolódni.
3.    A hoisint keverjük össze a maradék mirinnel, szójaszósszal és a gyömbérrel egy kis tálban, majd melegítsünk elő egy wokot vagy serpenyőt magas fokozaton. Adjunk hozzá olajat, amíg enyhén füstölni nem kezd, szűrjük le a szejtánt és tartsuk meg a pácot. A szejtán felét tegyük a wokba és 1-2 perc alatt mindkét oldalát süssük aranybarnára. Tegyük ki egy tányérra. Ismételjük meg a műveletet.
4.    A forrásban lévő vízhez öntsük hozzá a tésztát és a kelpet, és főzzük 3-5 percig.  Csöpögtessük le alaposan.
5.    A wokba tegyünk még egy kis olajat, majd a chilit és a hagymát pirítsuk meg 1 perc alatt barnára, adjuk hozzá a shiitake gombát, amelyet kavargatás mellett 1-2 perc alatt pirítsunk puhára, majd következhet a brokkoli és a paprika, amelyekkel tegyünk ugyanígy.
6.    Hozzáadhatjuk a babot és a szejtán és mirin keveréket, valamint a maradék pácot, amelyet 2-3 percig pirítsunk gyors kevergetés mellett, amíg a brokkoli meg nem puhul, és az egész forrani nem kezd. 
7.    Adjuk hozzá a tésztát és a kelpet, és keverjük össze alaposan a szósszal.  Szükség esetén hígítsuk.

Tudtad, hogy…?
–    A vegetarianizmusnak több irányzata létezik. A szemi-vegetáriánusok csak a vöröshúsokat kerülik, a lakto-vegetáriánusok húsokat és tojást nem esznek, tejterméket viszont igen. Az ovo-vegetáriánusok fogyasztanak tojást, de kerülik a húst és a tejet, az ovo-lakto vegetáriánusok pedig tejet és tojást is esznek. A vegánok mindenféle állati eredetű élelmiszer fogyasztását elutasítják.
–    Egyes felmérések szerint a világon az Egyesült Államokban és Indiában a legmagasabb a vegetáriánusok száma, Európát tekintve pedig Németországban és az Egyesült Királyságban van a legtöbb követője a húsmentes életmódnak. 

A Vega vagy nem vega sorozatot július 7-től hétköznaponként 12:30-tól vetíti a FOX.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X