Főoldal > DIÉTA > Gyors súlycsökkentés HMR diétával

Gyors súlycsökkentés HMR diétával

diétaétkezésHMR diétasúlyvesztéstáplálkozástestsúlyturmixzsírégetés
0

Írta:

A HMR program (Health Management Resources rövidítése) igazán könnyű megoldást kínál a testsúlycsökkentésre, ugyanis turmixokból és elkészített ételekből áll. Pontosan megszabja, hogy mit és mikor ehetünk, így nem sokat kell törni a fejünket a táplálkozáson.

Mi is az a HMR diéta?

A HMR valójában két különálló programot foglal magában. Választhatjuk az egészséges megoldások névre keresztelt tervét, amely napi 1200 kalória bevitelét engedélyezi, ha viszont a döntéstől mentes fajtájára voksolunk, akkor igen szigorú étrendhez kell ragaszkodnunk, napi 500-800 kcal bevitellel. Utóbbi változata azonban kizárólag orvosi felügyelet mellett folytatható, hiszen igen radikális.

Az egészséges megoldásokon belül pedig két fázist különböztetnek meg. Az első az úgynevezett 3-2-5 napi terv, amely nem másból áll, mint 3 turmixból és 2 főételből, 5 adag gyümölcs- és zöldségfogyasztással. Mellé mérsékelt intenzitású testmozgást kell bevetni, továbbá rendszeresen naplózni az étkezést és a fizikai aktivitást. Addig kell tartani, amíg el nem érjük a kitűzött célt, átlagos időtartamát 1-2 hónapban határozták meg. Ezután léphetünk át a második fázisba, amely során már fokozatosan beiktathatunk házilag készített ételeket is, napi egy készételt kiváltva vele.

Természetesen a teljes program során online coach és motiváló közösség lesz segítségünkre, sőt kifejezetten a HMR-hez használható kalóriakalkulátort is találhatunk a weboldalon.

Mennyire hatékony fogyás szempontjából a HMR program?

A program azt ígéri, hogy az egészséges megoldásokkal 12 hét alatt 6, de akár 13 kg-ot is fogyhatunk, míg az orvosi felügyelet mellett folyatott, 500-800 kalóriás étrenddel ugyanennyi idő alatt átlagosan 17 kg-ot fogytak a diétázók. A U. S. News idei rangsora is elismerte hatékonyságát, a leggyorsabb fogyást garantáló diéták kategóriájában ugyanis első helyen végzett. Mindez nem csoda, hiszen minden alacsony kalóriabevitelt engedélyező diéta kalóriadeficitet, ezáltal pedig fogyást eredményez. A HMR pedig igencsak korlátozza napi energiabevitelünket.

Fresh smoothies

De vajon csak gyors, vagy tartós eredményt is ígér? Erre kereste a választ többek között egy 2016-os kutatás, amely során azt találták, hogy a HMR-rel fogyókúrázók több kilót adtak le, mint más diétákat követők, de azt már nem tudták megállapítani, hogy ezt milyen eredménnyel tartották meg. A túlzottan korlátozó diéták közös jellemzője azonban az, hogy csak rövidtávon hatásosak, így valószínű, hogy a HMR programot követők többsége is visszahízza idővel a leadott kilókat.

A program másik szépséghibája a turmixok fogyasztásában rejlik, hiszen ezek a kiegyensúlyozott étkezéstől eltérően nem gondoskodnak sokáig a jóllakottságérzetről, illetve nem biztosítják a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat sem. Emellett nem tanítanak meg az egészséges életmód elsajátítására, így a diéta után elképzelésünk se lesz, hogyan tartsuk meg az elért álomsúlyunkat shake nélkül.

Amit még negatívumként érdemes kiemelni, hogy egyáltalán nem hagy teret az egyéni igényeknek. Akkor és azt kell enni, ami elő van írva, figyelmen kívül hagyva szervezetünk jelzéseit.

Összegzés

Ha gyors fogyásra vágyunk, belevethetjük magunkat a HMR egészséges megoldások programjába, de hosszútávon ne várjunk tőle csodát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X