A citromot szeretjük, és ismerjük is – gondolhatnánk, azonban számos jótékony hatása még a szépség- és egészségmániások számára is ismeretlen. Pedig kívül-belül valódi csodaszer, ráadásul könnyen hozzáférhető és rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcsről van szó.
Stimulálja a fehérvérsejtek képződését
A citrom általános immunerősítő hatása mindenki számára ismert. Ez a tulajdonsága a fehérvérsejtek képződésének stimulálásával és a vírusellenes anyagokat termelő immunsejtekkel magyarázható. A magas C-vitamin tartalom mellett antioxidánsként a káros szabadgyököket is képes megkötni, így erősen rákellenes hatása mellett az arcbőr simaságáért, üdeségéért is felel.
Természetes folsav-forrás
A folsavpótlás főként a terhesség korai szakaszában a legfontosabb, ugyanis e vegyület a magzat gerincét lezáró folyamatot segíti. Ezt elkerülhetetlen szintetikus úton is, terhesvitamin, folsavtartalmú tabletta szedésével is bevinni a szervezetbe, de természetes formában, például a citrom rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk a megfelelő folsav-szintért.
Csökkenti a stroke kialakulásának veszélyét
A szív- és érrendszer egészségéért a citrom több fronton is felel. A folsav kis mértékben kifejezetten a stroke megelőzéséért is tehet, de az aszkorbinsav az egész szív- és érrendszerre is pozitívan hat. A rossz koleszterin (LDL) szint csökkentésében is jelentős szerepet játszik, így a szív és az erek egyaránt egészségesebbek maradnak, ha a citrom étrendünk részét képezi.
Zsírégető
A citromos langyos víz fogyasztása reggelente az egyik leghatékonyabb zsírégető, anyagcsere serkentő módszer. Méregtelenít, a felesleges salakanyagot pedig hatékonyan pucolja ki a belekből, így az nem rakódik le pluszkilók formájában. Azonban hatékonysága miatt se essünk túlzásokba: nem megfelelő alkalmazás, mértéktelenség esetén ugyanis felerősítheti a reflux tünetit, de a fogzománcot is károsíthatja.