Főoldal > DIÉTA > 10 menő étel, amiben sok a fehérje

10 menő étel, amiben sok a fehérje

fehérjeproteintojás
0

Írta:

Ha növelni szeretnéd a fehérjebeviteled, ezek az ételek a kedvedre valóak lesznek.

Mindenekelőtt fontos tisztában lenned azzal, hogy pontosan mennyi fehérjére is van szükséged egy nap. Egy átlagos testalkatú, egészséges felnőttnek naponta, testtömegkilogrammonként (ttkg) legalább 0,8 gramm fehérjét kellene fogyasztania. Ha azonban tökéletes alakra és tónusos izomzatra vágysz, nyugodtan egyél ennél egy kicsit többet is. 

Sokan tudják, hogy a tojás remek fehérjeforrás, 6-7 gramm protein található benne, a most következő 10 ételben viszont még ennél is több. Válogass te is bátran és rendszeresen az alábbiak közül.

35100390 - food high in protein on table, close-up

1. Szárított tökmag

Igazi proteinbomba, hiszen már ¼ csészényi adag 10 gramm fehérjét tartalmaz. A legjobb pedig az benne, hogy nagyon könnyen beépíthető az érendbe: salátához adagolva, smoothie-ba turmixolva, vagy csak sózva, pirítva is tökéletes nyalánkság az esti tévézés mellé. 

2. Marhahús

Kevesen tudják, de 12-15 gramm marhában kétszer több fehérje található, mint a tojásban.

3. Zöld szójabab

Ez az ízletes zöld színű zöldség bármilyen főmenühöz illik, de snackként is megállja a helyét – ez azért szuper hír, mert egy csészényi adag 26 gramm fehérjét, valamint rengeteg vasat, kalciumot és rostot is tartalmaz.

4. Csicseriborsó

Egy csésze csicseriborsóban akár 15 gramm protein is lehet. Ráadásul jó sok magnézium, vas, B6-vitamin, folsav, cink és rost is található benne

5. Görög joghurt

A tradicionális görög joghurtok kétszer annyi fehérjét (kb. 25 grammot) és feleannyi cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. Ez azt jelenti, hogy egy pohárnyi görög joghurt proteintartalma négy tojáséval ér fel.

6. Tonhal

Egy újabb nagyszerű húsféle, melyben több fehére található, mint a tojásban: egy kisebb tenyérnyi tonhal 140 kalóriát és 32 grammot tartalmaz.

7. Mogyoró

Apró, de értékes: egy maréknyi mogyoróban ugyanannyi proteint van, mint egy tojásban – ráadásul 12 másik vitamint és ásványi anyagot is beviszel a szervezetbe, ha ezt rágcsálod. Tökéletes snack az esti tévézés mellé, de napközben is bátran fogyaszd, ha rád törne az éhség, hiszen rostban is gazdag nasi.

8. Túró

Zöldségekkel, gyümölcsökkel, tejes kiőrlésű gabonákkal és még rengeteg más étellel is remekül párosítható a túró, melyből már félcsészényi adag is legalább 15 gramm fehérjét tartalmaz.

9. Görögdinnye magvak

Főként a vegán étrend követőinek ajánljuk a vasban, magnéziumban és cinkben is gazdag görögdinnye magvakat, melyeket nemrég kezdtek el igazán felfedezni maguknak a növényalapú étrendet előnyben részesítők. Egy csészényi szárított görögdinnyemag proteintartalma több mint 30 gramm.

10. Lencse

Egy tenyérnyi lencsében 18 gramm fehérje és 15 gramm rost található – ráadásul a napi ajánlott vasbevitel 1/3-át is fedezi. A lencse kiválóan alkalmazható köretként és főzelékként, de ha levest főznél belőle, az is nagyon finom.

Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X