Az epret nemcsak magában eheted, a cukrozott és/vagy a tejszínhabos epret pedig felejtsd el, hacsak nem épp hízókúrán vagy. Az alábbi könnyű receptek ideális finomságok fogyókúrázóknak is, bűntudat nélkül bármely napszakban ehetők.
Szójatejes eperpuding
Hozzávalók:
– 4 dl szójatej
– 30 dkg friss eper
– 2 evőkanál stevia
– 4 evőkanál kukoricakeményítő
– pár csepp citromlé
– vanília kivonat
Elkészítése: Melegíts fel 3 dl szójatejet, tedd bele a természetes édesítőt és a vanília kivonatot, vagy aromát. A megmaradt 1 dl szójatejet keverd össze a keményítővel. Ha felforrt a tej, tedd hozzá lassan, állandó kevergetés mellett a hideget. Amikor úgy látod, kellően besűrűsödött, vedd le a tűzhelyről. Az epret szeleteld fel apróra, és rakd a pudingforma aljára és szélére. Hagyj egy kis epret a pudingba is, tedd bele a citromlével együtt. Öntsd bele a pudingot a formába, és tedd be a hűtőbe legalább 5 órára. Ha megkeményedett, öntsd ki a formából és már kész is.
Kókusztejes eperleves
Hozzávalók:
– 50 dkg eper
– 5 dl kókusztej
– 3 dl szójatejszín
– 2 és fél evőkanál stevia
– friss citromfű
Elkészítése: Forrald fel a kókusztejet, közben turmixold össze a megtisztított epret. Add hozzá az epret a kókusztejhez, és tedd bele a steviát, a szójatejszínt és az aprított citromfüvet is. Forrald össze az egészet ismét. Vedd le a gázról, hagyd pihenni, majd tedd be pár órára a hűtőbe.
Krémtúró eperrel
Hozzávalók:
– 30 dkg eper
– 250 gramm zsírszegény túró
– 1,5 evőkanál stevia vagy xilit
– kókuszreszelék
– pár csepp citrom
Elkészítése: Az összes hozzávalót tedd egy edénybe, és botmixerrel dolgozd össze. Ízlés szerint maradhat kicsit darabos, de turmixolhatod teljesen simára is. Hagyd hűlni és már ehető is a kalóriaszegény, pár perc alatt elkészíthető finomság!
Rukkolás- juhsajtos epersaláta
Hozzávalók:
– 30 dkg eper
– 15 dkg juhsajt
– 10 dkg rukkola
– negyed zacskó szelelt mandula
– olívaolaj
– balzsamecet
Elkészítése: Grillezd meg a juhsajtot, közben mosd meg a rukkolát és az epret. A szeletelt mandulát pirítsd meg kevés olívaolajon. Egy tányérra tedd rá a már lecsöpögtetett rukkolasalátát, a felaprított epret, a grillezett juhsajtot és a pirított mandulaszeleteket. Önts rá kevés extraszűz olívaolajat és balzsamecetet, és kész is a könnyű ebéd vagy vacsora.