Főoldal > DIÉTA > Eperrel a szuper alakért

Eperrel a szuper alakért

egészségesegészségmegőrzéseperföldiepergyümölcs
0

Írta:

Ki tudna könnyen nemet mondani a gyönyörű, zamatos eperszemeknek, amik olyan hívogatóan néznek ránk a boltokban és a piacokon? Ugye, hogy te sem. Szerencsére nem is kell, hiszen az eper nemcsak finom, hanem egészséges is, sőt, az alakformálást is segítheti.

Egészségünk jó barátja

Az eper elsőrangú C-vitaminforrás: 10 dkg eper már fedezi a napi szükségletünket, nem mellesleg ez a mennyiség csak körülbelül 34 kalóriát tartalmaz. Ezen kívül A-, E-, K- és többféle B-vitamint, és értékes ásványi anyagokat is bejuttatsz a szervezetedbe, ha eprezel.

De ezen kívül van még pár szuper hatása az egészségünkre nézve, hadd soroljuk fel gyorsan – a teljesség igénye nélkül. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően fontos rákmegelőző, emellett csökkenti a testben a gyulladásokat, segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, normalizálja a vércukorszintet, jót tesz emésztésünknek és a súlycsökkentést is segítheti.

Hosszan tartó teltségérzet

Az eper elég kevés kalóriát tartalmaz, ezért szinte bármennyit ehetünk belőle. De mivel magas rosttartalmának köszönhetően viszonylag hamar teltségérzést okoz, nem is könnyű túlzásba esni vele.

Még egy pluszpont a mennyei piros gyümölcsnek: néhány szem elfogyasztása is hosszú időre eltelít, így ha tízóraira és uzsonnára is elmajszolsz egy-egy kisebb bögrényi epret, akkor garantáltan elkerül majd a farkaséhség (és minden bizonnyal kevésbé fogod megkívánni hízlalóbb kedvenceidet is).

59328839 - healthy eating, dieting, vegetarian food and people concept - close up of woman hands holding strawberries at home

Súlycsökkentés eperrel

Az epret számos diéta alapanyagaként megtaláljuk. Ott van mindjárt a finom tavaszi gyümölcsről elnevezett eper-diéta, amivel heti 5 kilós fogyást is elérhetünk – sovány húsok, zöldségek, saláták, natúr joghurt, tojás és persze sok-sok eper fogyasztásával. Ennél kicsit barátságosabbnak tűnik az a verzió, melynek során 10 nap alatt 3-4 kilót veszíthetünk, és étrendünkben sem kell olyan szigorításokat bevezetnünk, mint az első verziónál.

Az eper magas vitamin- és ásványianyag-tartalma ahhoz is hozzájárul, hogy ne érezzük fáradtnak vagy gyengének magunkat, mint sok más fogyókúra esetén. Vértisztító hatása pedig segíti a „mérgek” és a felesleges zsír távozását, ezért tisztítókúrák ideális alapanyaga is lehet.

Szuper recept: főzz eperlevest!

Ha van némi friss eper otthon, és kedvet érzel egy kis főzőcskézéshez, akkor készíts tej- és gluténmentes eperlevest! Tegyél egy kiló epret egy nagyobb lábasba, ízesítsd citromlével, nyírfacukorral és egy kis fahéjjal, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Tedd fel főni, és míg felforr, bögrében keverj össze csomómentesen egy tasaknyi gluténmentes vanília pudingport 2dl zabtejjel. Forrás után húzd le a tűzről az edényt, keverd bele a zabtejes pudingot, majd kis lángon főzd össze.

Tudtad?

Ha csak egyetlen szem epret kaptál be desszertként vagy nasiként, az mindössze 4 pluszkalóriát és 0.9 gramm szénhidrátot jelent a szervezetednek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X