Főoldal > DIÉTA > 4 ok, amiért nem fogysz, hiába eszel keveset

4 ok, amiért nem fogysz, hiába eszel keveset

fogyáshasi zsírhasi zsírpárnalapos hassúlycsökkentés
0

Írta:

A makacs, hasi zsírpárnák sok fogyni vágyó életét megkeserítik. De vajon mit lehet tenni ellenük a diétán és a sporton kívül?

Hiába edzel rendszeresen és étkezel egészségesen, csak nem sikerül elérned a vágyott, lapos hasat? Lehet, hogy olyan tényezők állnak a háttérben, melyekre nem is gondoltál.

Magnéziumhiány

A testünknek több mint 300 kémiai reakcióhoz van szüksége magnéziumra. Ezek közé tartozik például a szívritmus egyenletesen tartása, a vércukorszint szabályozása, és nem utolsó sorban a súlygyarapodás megelőzése. Egy tanulmány szerint a magasabb magnéziumbevitel alacsonyabb glükóz- és inzulinszinttel jár együtt – ez utóbbi pedig két olyan tényező, mely hozzájárulhat a hasi zsír kialakulásához.

Érdemes tehát sok, magnéziumban gazdag ételt illetsztened az étrendedbe: például levélzöldségeket, hüvelyeseket és magvakat, illetve akár táplálékkiegészítő szedését is megfontolhatod.

Csak alacsony intenzitású gyakorlatokat végzel

Bár az alacsony intenzitású, monoton kardiógyakorlatok hozzájárulnak a súlyvesztéshez, a zsírégetés nagyjából addig tart, amíg abba nem hagyod a mozgást. Sokkal hatékonyabb lehet az edzésed, ha súlyokkal is tornázol, ennek során ugyanis mikroszakadások keletkeznek az izmokban, melyek gyógyulásához energiára, vagyis kalóriaégetésre van szükség, ami az edzés után akár két napig is eltarthat. Ugyanakkor az izomzat fenntartása önmagában is több kalóriát igényel.

A kutatások szerint a fogyáshoz a HIIT (high-intensity interval training – magas intenzitású intervall tréning)-típusú mozgásformák a legalkalmasabbak. Az Arkansasi Egyetem kutatása például azt találta, hogy a HIIT tréning hatására a résztvevők 20%-ot vesztettek hasi zsírpárnáikból.

Nem alszol eleget

Az alvás jelentőségét hajlamosak vagyunk lebecsülni, pedig az alvásmennyiség és -minőség számos egészségügyi területre, és még a testsúlyunkra is hatással van. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik éjszakánként 5 vagy annál kevesebb órát aludak, 32%-al valószínűbben szedtek fel jelentős súlyfelesleget egy 16 éves periódust tekintve. Emellett a New York Obesity Nutrition Research Center felméréséből kiderült, hogy azok, akik éjszakánként csak négy órát alszanak, naponta 300 kalóriával többet esznek, elsősorban zsíros ételeket. Ennek oka a kialvatlanság hatására keletkező étvágynövelő hormonban, a gherlinben keresendő.

A nyugodt alvást segítheti például, ha nincsenek elektromos eszközök a hálószobánkban, a szoba hőmérséklete kellemesen hűvös, és ha naponta ugyanabban az időben fekszel le.

Diétás italok

Köztudott, hogy a cukros üdítők a diétázók legnagyobb ellenségei közé tartoznak, de kevésbé egyértelmű, hogy az édesítőszerrel készült italoknak is szerepük lehet az elhízásban. Több elmélet is létezik arra, hogy ez miért lehet így. Az egyik szerint az édes íz hatására a szervezet felkészült a nagy energiadózisra, ezt azonban nem kapja meg, így egyszerűen éhséggel reagál. Érdemes tehát a mesterséges édesítőszereket is száműznöd az étendedből, az édes üdítők helyett pedig a sima, vagy különböző, természetes ízesítőkkel (pl. citrom, uborka, gyömbér) készült vizet, illetve natúr gyümölcsteát előnyben részesítened.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X