A C-vitamin maga az élet, az egyik legfontosabb tápanyag, amely általános egészségünkről gondoskodik. Erősíti az immunrendszert és felveszi a harcot a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, ezáltal segít megelőzni a különböző betegségeket.
Hogy vigyünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe? Nem kell túlságosan aggódnunk a mennyiség miatt, bár betegség idején akár 1000 mg-ot is ajánlanak, egy átlagos felnőtt napi szükséglete 75-100 mg. A felesleg vizelettel ürül ki a szervezetből, azonban mértéktelen bevitele vesekövet okozhat. Egy közepes méretű narancsban 70 mg C-vitamin található. Ha azonban unjuk már a narancsot vagy akár a citromot, de nem akarjuk mesterségesen fedezni napi C-vitamin-szükségletünket, rengeteg vitamindús táplálék közül válogathatunk.
1. Piros kaliforniai paprika
Az élénk színű, finoman ropogós, leveses, ráadásul alacsony kalóriatartalmú kaliforniai paprika egy adagjában, amely félcsészényi mennyiségnek felel meg, 75 mg C-vitamin található. Ráadásul számos fitokemikáliát és karotinoidot tartalmaz, ezáltal antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Tápanyagtartalom félcsészényiben: 19 kcal, 0 g zsír, 4 g szénhidrát (ebből 3 g cukor), 1 g fehérje, 2 g rost, 75 mg C-vitamin.
2. Papaya
Érdemes ezt az egzotikus gyümölcsöt beemelni az étrendünkbe, ugyanis egycsészényi felkockázott papayában 88 mg C-vitamin található. Ráadásul tele van A-, E-vitaminnal és rostokkal is. A benne található papain nevű enzim pedig emésztőrendszerünk egészségéről gondoskodik.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 62 kcal, 0,4 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 16 g szénhidrát (ebből 11 g cukor), 0,7 g fehérje, 3 g rost, 88 mg C-vitamin.
3. Guava
A kellemesen aromás, trópusi gyümölcs igazi C-vitamin bomba, egycsészényi guavában ugyanis 377 mg C-vitamin található. Emellett pektinben is bővelkedik, sokáig gondoskodva a jóllakottságérzetről, így kiváló, egészséges és laktató csemege lehet két étkezés között.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 112 kcal, 2 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 24 g szénhidrát (ebből 15 g cukor), 4 g fehérje, 9 g rost, 377 mg C-vitamin.
4. Ananász
Ha a C-vitaminról van szó, a trópusi gyümölcsök egyszerűen tarolnak! Egycsészényi feldarabolt ananászban 79 mg C-vitamin rejlik. Emellett mangánban is gazdag, ezáltal gondoskodva csontjaink erősségéről. A benne található enzim, a bromelain pedig jelentős szerepet játszik a fehérje emésztésében és a zsírégetésben.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 82 kcal, 0 g zsír, 22 g szénhidrát (ebből 16 g cukor), 1 g fehérje, 2 g rost, 79 mg C-vitamin.
5. Eper
Az eper nemcsak az egyik legfinomabb gyümölcs, de viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor 98 mg C-vitamin található egy adagjában. Emellett A-, B2-, B6-, E-, K-vitaminban, káliumban és vasban is bővelkedik. Rendszeres fogyasztásával szív- és érrendszerünk egészségéről is gondoskodhatunk, a tanulmányok alapján.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 53 kcal, 0,5 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 13 g szénhidrát (ebből 8 g cukor), 1 g fehérje, 3 g rost, 98 mg C-vitamin.
6. Sárga húsú kivi
A sárga húsú kivit nemcsak azért érdemes megkóstolni, mert kuriózumnak számít, C-vitamin tartalma is kiemelkedő. Egyetlen darab gyümölcsben 130 mg található, amely majdnem pontosan duplája annak, mint amennyit a hagyományos kivi tartalmaz.
Tápanyagtartalom egy darabban: 51 kcal, 0 g zsír, 13 g szénhidrát (ebből 10 g cukor), 1 g fehérje, 1 g rost, 130 mg C-vitamin.
7. Brokkoli
A brokkoli egészségvédő és fogyókúrát támogató hatása miatt igen népszerű, ám C-vitamin tartalma miatt sem kell szégyenkeznie. Egy adagjában 81 mg C-vitamin található, de káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és cinket is jócskán tartalmaz. Ráadásul még fehérjében is viszonylag gazdag.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 31 kcal, 0 g zsír, 6 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 3 g fehérje, 2 g rost, 81 mg C-vitamin.
8. Zöld chilipaprika
A chilipaprika nemcsak felpörgeti az anyagcserét, a benne található kapszaicinnak köszönhetően, de C-vitaminban is gazdag, egy darabja ugyanis 109 mg-ot tartalmaz. Emellett A-, B1-, B2- és B6-vitaminban is bővelkedik.
Tápanyagtartalom egy darabban: 18 kcal, 0 g zsír, 4 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 1 g fehérje, 1 g rost, 109 mg C-vitamin.
9. Karalábé
Ennek a káposztafélének, bár kicsit fás és erőteljes ízű, minden falatja maga az egészség. Egy adagja 84 mg C-vitamint tartalmaz, de káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, rézben, vasban, kalciumban és foszforban is gazdag. Emellett meglepő módon még Omega-3 is rejlik benne. Növényi rostjai pedig gondoskodnak a jó emésztésünkről.
Tápanyagtartalom egycsészényiben: 36 kcal, 0 g zsír, 8 g szénhidrát (ebből 4 g cukor), 2 g fehérje, 5 g rost, 84 mg C-vitamin.
Fotó: 123RF