Főoldal > DIÉTA > A zsír vagy a cukor károsabb?

A zsír vagy a cukor károsabb?

cukordiétaegészségfogyászsír
0

Írta:

A Ketogén diéta a zsírok bőséges fogyasztására buzdít, ezzel szemben korábban a zsírszegény fogyókúrákra esküdtek. Most akkor a zsírok egészségesek vagy sem? Erre nincs egyértelmű válasz, ugyanis, ahogy a szénhidrátoknál, úgy a zsíroknál sem érdemes általánosítani.

Egyes jótékony zsírok kifejezetten az egészségünket szolgálják, míg mások hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A zsírszegény címkével ellátott termékek viszont sokszor tele vannak tömve cukorral és mesterséges adalékanyagokkal, a jobb ízélmény és a hosszabb lejárati idő biztosítása miatt, így jelentősen egészségtelenebbek, mint zsíros társaik. Most utánajártunk, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a cukor, illetve a zsír fogyasztása.

Az egészségtelen cukrok és hátrányaik

A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a cukorfogyasztás megemeli a gyulladás szintjét a szervezetben, amely sok betegség fő kiváltója. A hosszútávú gyulladás ugyanis növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, mint a szív-, a cukor- és az autoimmun betegségek. Az újabb tanulmányok pedig már azt is határozottan említik, hogy a cukorfogyasztás és a rák között szoros, ám indirekt összefüggés található. A túlzott cukorbevitel ugyanis elhízáshoz vezet, az elhízás pedig számos rákos betegség egyik okozója. Az pedig régóta közismert, hogy a cukorban gazdag étrend elhízáshoz, inzulinrezisztenciához és anyagcserezavarokhoz vezet. Ráadásul addiktív tulajdonsága miatt egyáltalán nem könnyű feladat minimálisra csökkenteni a fogyasztását. A cukor ugyanis stimulálja a dopamin termelődését, azét a hormonét, amely a jutalmazásért és az élvezetért felelős. Emiatt jelentkeznek elvonásszerű tünetek, ha a cukorbevitelt drasztikusan csökkentjük.

Az egészséges cukrok és előnyeik

Természetesen az előbbi hátrányokért leginkább a hozzáadott cukrok felelősek, amelyek az olyan feldolgozott élelmiszerekben találhatóak meg, mint a pékáruk, a sütemények, a csokoládék és az üdítők. A gyümölcsök ezzel szemben természetes cukrot, vitaminokat és rostot tartalmaznak, amelyek szervezetünk egészségét szolgálják.

Az egészséges zsírok és előnyeik

A zsírok segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, gondoskodnak a hormonok egyensúlyáról és sokáig teltségérzetet adnak.  A cukorral ellentétben tehát a zsíroknak általánosságban igenis helye van az egészséges étrendben, ám korántsem mindegy, hogy melyik fajtáját választjuk. Az olyan telítetlen zsírforrások, mint az avokádó, az olívaolaj és a mandula gondoskodnak szívünk egészségéről, csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást. Egyes telített zsírokról, mint a kókuszolajról azt tartják, hogy egészségesen hevíthető, segíti a zsírégetést és javítja a kognitív funkciókat. A különböző kutatások azonban fogyasztásáról ellentétes következtetésre jutottak, így inkább mértékkel történő fogyasztását javasoljuk.

98895383 - woman applying oil on bacon wrapped asparagus, closeup

Az egészségtelen zsírok és hátrányaik

Míg az olyan zsíroknak, mint a magvak és a hidegen sajtolt olajak, számtalan egészségügyi haszna van, a feldolgozott zsírok bevitelét nem árt jelentősen csökkenteni az egészségünk érdekében. A transzzsírok és a hidrogénezett növényi olajok számos betegség kialakulásával hozhatók szoros összefüggésbe, mint amilyen a szív- és a cukorbetegség is.

Összegzés: cukor vs. zsír

Egészségünk érdekében minden tápanyagtípusból érdemes a legkevésbé feldolgozott ételeket fogyasztanunk. Ahogy láthattuk, a cukor nemcsak számos krónikus betegség előidézője, de igen addiktív is. A cukrok rossz híre miatt azonban nem szabad megvonnunk magunktól a gyümölcsöket, amelyek igazi vitamin- és rostbombák. A finom desszertekről sem kell lemondanunk, egyszerűen helyettesítsük a fehér, finomított cukrot sztíviával, eritrittel, vagy akár banánnal és datolyával. Az egészséges zsírok, mint a halak, a magvak és az extra szűz olívaolaj, nélkülözhetetlen részei egy jól összeállított étrendnek, sőt, fogyasztásuk még a fogyókúrában is hasznos segítségünkre lehet. Azonban nem szabad megfeledkeznünk magas kalóriatartalmukról, így fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X