Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg a fekete melaszt

Ismerd meg a fekete melaszt

életmódétkezésmelasz
0

Írta:

A fekete színű melaszt sokan csodaszernek tartják: vaspótlásra, emésztésjavításra és smoothie-ba keverve is ajánlják. Hogy kiderítsük, mit higgyünk el mindebből, megkérdeztük Szarka Dorottya dietetikust.

Mi ez?

A melasz a cukornád és a cukorrépa alapú cukorgyártás során keletkező melléktermék. Egy fekete szirupszerű anyag, mely a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat rejt, szemben a nulla tápértékű kristálycukorral, ami a folyamat végterméke. A barna és a fehér cukor között az a különbség, hogy a barnában benne marad a melasz is.

Mi van benne?

*Bár alacsonyabb a cukortartalma, mint a cukoré, mégiscsak szénhidrát a fő alapanyaga, így fokozza a bélmozgást. Aki székrekedésre hajlamos, annak segíthet a melasszal történő étrend-kiegészítés, de aki puffadással, gyakori lágy széklettel, hasmenéssel küzd, semmiképpen ne alkalmazza.

*100 grammja kb. 4,7 mg vasat tartalmaz, ami kifejezetten jónak mondható. Azonban tény, hogy a növényi vas rosszabbul szívódik fel, mint az állati eredetű (az állati négyszer jobban), így kifejezetten vérszegénységre, komolyabb vashiányra felesleges szedni. Egészséges felnőtt nők menstruáció közben vagy után étrend-kiegészítőként bevethetik, vagy kisgyerekek esetében megelőzésképpen alkalmazhatjuk (napi 1 evőkanállal).

*100 gramm melaszban kb. 200 mg kalcium és 240 mg magnézium található, ami egészen soknak mondható. Sportolóknak vagy átlagembernek sportoláshoz kötötten épp ezért hasznos lehet 1-2 kanál melasz. Azonban az ásványi anyagokkal összefüggő betegségek (pl. csontritkulás, szívbetegség, izomgyengeség) esetén nem fog segíteni.

Édesítőként használható?

Édesítésre kissé kesernyés, medvecukorra emlékeztető íze miatt kevésbé alkalmas, mint a méz vagy más természetes szirupok (pl. datolya-, rizsszirup). Viszont, ha plusz vitamin- és ásványianyag-bevitelre vágysz, használhatod a melaszt zabkásába, turmixba, smoothie-ba keverve. Arra viszont ügyelj, hogy ne hőkezeld, mert azonnal elillan a vízben oldódó jótékonyanyag-tartalma!

Kinek ellenjavallt?

Szénhidrátanyagcsere-betegséggel (IR, csökkent glükóztolerancia, diabétesz), erős túlsúllyal küzdő fogyni vágyók, gyulladásos bélbetegek (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa), valamint puffadásra és hasmenésre hajlamos IBS-es betegek kerüljék a melasz fogyasztását.

Olvasd tovább a cikket, a legújabb Well&fit magazint keresd az újságárusoknál!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X