Karácsonykor és szilveszterkor elég nehéz az egészséges táplálkozás megmegvalósítása, de nem teljesen lehetetlen. Van néhány olyan hozzávaló, ami nyugodtan odakerülhet az ünnepi asztalra, jót teszel velük mind az egészségednek, mind a súlyodnak, ezen kívül elég sokféle menühöz is passzolnak. A szakemberek elsősorban ezeket ajánlják.
1. Kelbimbó
Rostokban gazdag, kiválóan eltelít és segíti az emésztést is. A kelbimbó erősíti az immunrendszeredet is, a benne lévő K- és C-vitaminokkal.
2. Karfiol
Tökéletes választás azoknak, akik nem szoktak, vagy nem akarnak húst enni. A karfiol kiváló fehérje- és rostforrás, de tartalmaz K-, C-, valamint B6-vitamint is.
3. Makk alakú tök
A benne lévő béta-karotin antioxidáns, ami közismerten jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
4. Gránátalma
Tanulmányok igazolták a gránátalmamagok számos pozitív tulajdonságát. Gyulladáscsökkentő hatásúak, de ezek rendszeres fogyasztásával még akár a súlyodat is könnyebb tartani.
5. Pulyka
Ünnepi ételnek is kitűnő választás, az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú fehérje. Bármennyire is jó választás a pulyka, ne felejtsd el kontrollálni a betermelt mennyiséget.
6. Fodros kel
Sütve, főzve vagy párolva is fogyasztható. Rengeteg vizet tartalmaz, illetve kitűnő növényi fehérje- és élelmi rostforrás. A fodros kel segít az asztma és az ízületigyulladások elleni védekezésben, csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.
7. Jamszgyökér
Nálunk kevésbé ismert, a hiedelmekkel ellentétben nem édesburgonya. Teli van béta-karotinnal, rostokkal és jó káliumforrás. Egy közepes méretű jamszgyökér biztosítja a napi A- és C-vitamin mennyiség egyharmadát.
8. Pézsmatök
A benne lévő antioxidánsok segítenek a testedben lévő szabad gyököket lassítani és lekötni. A pézsmatök erősíti a szervezeted védekező mechanizmusát és kevésbé lesznek feltűnőek rajtad az öregedés jelei.
9. Zöldbab
Az egyik legegészségesebb ünnepi étel, különösen főzve vagy párolva. Egy adag zöldbab a tested napi folsav szükségletének 10 százalékát biztosítja, gyakorlatilag nincs benne zsír, de rostokban gazdag.
10. Vörösáfonya
Számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása. Érvédő hatású, csökkenti az infarktus veszélyét. A vörösáfonyával a hasmenés, vagy a húgyúti fertőzés kellemetlen tüneteit is enyhítheted.
11. Forró csoki
A hideg téli estéken gyorsan felmelegszel tőle. A kakaóban lévő antioxidánsok a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek és a stroke kockázatát is csökkentik.
12. Sütőtök
Ne feldolgozott formában használd, mert abban már sok lehet a cukor. Tésztaszószként, vagy rizottóban is remek választás. A sütőtök magas rosttartalmú, remekül telít, viszont nem jelent túl nagy kalóriabevitelt.
13. Gomba
Remek D-vitamin forrás, ami jól jön a hideg, sötét téli hónapokban. Sok benne a fehérje, a zsír viszont kevés. A gombákban lévő antioxidánsok segítik az immunrendszer helyes működését, a sejt- és szövetkárosodás megelőzését.