Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, miért olyan jók az antioxidánsok

5 ok, miért olyan jók az antioxidánsok

antioxidánsbetegségDNSegészséggyógyuláskoleszterinmegelőzésvitamin
0

Írta:

Mindenhol szó van róluk, de nem is tudod, hogy pontosan micsodák? Mondunk néhány szuper okot arra, amiért érdemes rendszeresen antioxidánsokat fogyasztanod!

Az antioxidánsok szervezetünk egyik legfontosabb alkotóelemei, amik megvédik a testünket az oxidációs folyamatoktól. (Az oxigén egy igen reaktív anyag, gondoljunk csak a vas berozsdásodására: a testünkkel is ez játszódhat le, amennyiben nem rendelkezünk antioxidánsokkal.) Mondhatjuk úgy is, hogy az antioxidáns védi a testünket a betegségektől, az öregedéstől és minden káros dologtól. Viszont, ha ez nem történik meg, „rossz géneket” aktivizáló szabad gyökök keletkeznek, amik belélegzés, bőrön való érintkezés vagy más élettani körülmények miatt (UV sugárzás, szmog, mikrohullámú sugárzás stb.) megbetegítenek minket. Ezért is olyan fontos antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztani!

1. Erősítik a szívet

Bizonyítottan csökkentik a „rossz” koleszterint, ezért is hallani olyan keveset gyümölcs-és zöldségimádó szívbetegekről! A magas flavonoidokban gazdag ételek, italok (pl. zöld tea, étcsokoládé, vörösbor) rendszeres fogyasztása 65%-kal csökkenti a szívvel kapcsolatos megbetegedések kockázatát!

Tudtad? Az édességek, a tartósított ételek és a szénsavas üdítők mind támogatják a szabad gyököket, ezért próbáld meg mellőzni őket!

2. Megvédik a DNS-t

A DNS (azaz a dezoxiribonukleinsav molekula) örökítőanyag, ami az összes genetikai információdat tartalmazza. Azoknál, akiknél ez valamilyen mértékben megsérül, nagyobb esélyük van a daganatos és rákos betegségek kialakulására. Bizonyított tény, hogy a férfiak 60%-a például védettséget élvez a prosztatarák ellen, amennyiben elegendő vörös, narancssárga és sárga színű zöldséget, gyümölcsöt (béta-karotint) fogyaszt. Elő a sárgarépákkal!

Tudtad? Az antioxidánsok hiánya áll az immunrendszeres (nátha, gyomorrontás stb.) és a krónikus betegségek (daganatok, gyulladások stb.) mögött! 

3. Elviselhetőbbé teszik a cukorbetegséget

A cukorbetegség súlyos mellékhatásai (látás-, ideg és epezavarok) miatt is a szabad gyökök a felelősök. Ezzel szemben, az antioxidánsok képesek tünet- és fájdalommentessé tenni a cukorbetegek életét! A magas karotintartalmú étrend a 2-es típusú diabétesz kockázatát például 42%-kal tudja csökkenteni.

Tudtad? A karotinok a dinnyében, az édesburgonyában, a papayában, a kukoricában, a spenótban, a tökfélékben és a citrusokban is megtalálhatók. 

52487575 - healthy vegetable juices for refreshment and as an antioxidant . black background

4. Megóvnak az idegrendszeri betegségektől

Antioxidánsban gazdag étrend esetén nem kell tartanod az olyan pszichiátriai betegségektől, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór – ezek a kórok ugyanis magas szabad gyökök esetén törnek utat maguknak. Rendszeres E-vitamin fogyasztásával 50%-kal kevesebb esélyed van a demencia kialakulására, míg a C-vitamin akár 34%-kal is képes megvédi az Alzheimer kórtól!

Tudtad? Az  legalapvetőbb antioxidánsok az A-, E- és C-vitaminok, valamint a Q10 koenzim és a szelén nyomelemek! Ha multivitaminokat vásárolsz, mindenképpen figyelj rá, hogy ezeket a vegyületeket tartalmazzák a tabletták!

5. Erősítik a látást

A magas béta-karotinnal rendelkező sárgarépa különösen jót tesz a látásnak! A legújabb kutatások szerint pedig a karotinok családjába tartozó a lutein és a zeaxantin vegyületek is védik a retinát, valamint a szemgolyót, hiszen kiszűrik a szemet károsító kék fényt, ami homályos látáshoz és látászavarhoz is vezethet! A spenótot, a zöld színű salátákat és kivit tehát nem éri meg mellőzni!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X