Főoldal > DIÉTA > 8 ok, amiért érdemes kendermagot fogyasztani

8 ok, amiért érdemes kendermagot fogyasztani

diétaenergiaétkezésfehérjekendermag
0

Írta:

A kendermag nem túlságosan népszerű hazánkban, pedig ez a szuperélelmiszer aprócska mérete ellenére tömve van értékes tápanyagokkal. Számtalan jótékony hatása ráadásul már napi egy evőkanál fogyasztása esetén érvényesül.

Felhasználhatósága igen sokrétű: smoothie-ba, zabkásába, salátába, de akár tésztába is rakható. Érdemes a kendertejjel is megbarátkozni, amelyet a magtejek királynőjének neveznek. A kenderolajat egyenesen csodaszerként emlegetik, amely még az ekcéma tüneteit is képes enyhíteni. A kendervaj pedig remek alternatívája lehet a mogyoróvajnak.

Fogyasztásának semmiféle mellékhatása nincs, kivéve, ha véralvadásgátlót szedsz. Hogy van-e bármi köze a marihuánához? Igen, ugyanabból a növénycsaládból származik, ám ez nem pszichoaktív szer, ugyanis 0,3%-nál is kevesebb THC-t, azaz tetrahidrokannabinolt tartalmaz. Így, bár egy kendermagos zabkásától nem derülsz majd felhőtlen jókedvre, az egészségedet garantáltan szolgálja alábbi tulajdonságaival.

Segíti az izomépítést

Unod már a fehérjeport? Adj egy adag fehérjedús kendermagot a smoothie-dhoz, és tápláld az izmaid! A legjobb, hogy a többi növényi fehérjével ellentétben, a kendermag mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, így teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Három evőkanálnyi 10 g fehérjét tartamaz.

Energiát ad

A kendermag kis mennyiségben komplex szénhidrátot is rejt, egy evőkanálnyiban 1 g ch található. Emiatt energiaforrásként is kiváló. Ráadásul lassan kerül be a véráramba, így gondoskodik a vércukor egyensúlyban tartásáról.

Támogatja a fogyást

Természetesen fogyni csak úgy lehet, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. Attól tehát, hogy beiktatod a kendermagot az étrendedbe, sajnos még nem lesz sikeres a fogyókúrád. Azonban nagyszerű alternatíva lehet arra, hogy a zsírban gazdagabb fehérjéket, mint a vörös húsok és a magas zsírtartalmú tejtermékek, kiváltsd vele. A kendertej fogyasztása is javasolt, amely a jelentősen kevesebb szénhidrátot és cukrot tartalmaz, mint a tej.

Elűzi az éhségrohamokat

Magas rosttartalma miatt sokáig laktat, így fogyasztásával elkerülhető az éhségrohamok által kiváltott túlevés. Reggelire is célszerű bevetni akár a kendermagot, akár a -tejet vagy a -vajat, amelyek délig képesek gondoskodni a jóllakottságérzetről. Ne felejts el azonban az így bevitt rosthoz sok vizet fogyasztani.

Hemp seeds with a spoon on a wooden table

Javítja az alvásminőséget

A kendermag kiváló magnéziumforrás, ezáltal természetes módon képes megnyugtatni az izmokat és az idegrendszert is. Ha az alvásminőség javítása a cél, érdemes a magból egy evőkanálnyit lefekvés előtt pár órával elfogyasztani.

Hatásos vérszegénység ellen

Vérszegénység vashiányos állapot esetén lép fel. Tipikus tünetei pedig a krónikus fáradékonyság, a fázékonyság, a gyengeségérzet és az ingerlékenység. A kendermag magas vastartalma miatt hatékony mind megelőzésként, mind kiegészítő gyógymódként

Gondoskodik a szív- és érrendszer egészségéről

A kendermag fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, azáltal, hogy nyitva tartja az artériákat és csökkenti a vérnyomást. A kutatások szerint mindezt a benne található Omega-3-nak és -6-nak, illetve argininnak köszönheti.

Mérsékeli a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma erős görcsökkel, állandó édesség utáni sóvárgással és hangulatingadozásokkal jár. A kendermag esszenciális zsírsavtartalma miatt hatékony segítséget képes nyújtani a hónap kritikus napjain. A kutatások során ugyanis azt találták, hogy azon nőknél, akik 6 hónapon át napi 2 g EFÁ-t, amely egy adag kendermagnak vagy -olajnak megfelelő mennyiség, fogyasztottak, sokkal kevésbé jelentkeztek a PMS tünetei.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X