Főoldal > DIÉTA > Kendermag, a tökéletes fehérje

Kendermag, a tökéletes fehérje

diétaegészségfehérjekenderkendermagmagprotein
0

Írta:

Ha eddig nem is sejtetted, hogy a kendermag segítheti a fogyókúrád, akkor most figyelj! A kendermag tele van proteinnel, és mivel a fehérje egyfajta természetes étvágycsökkentő, segít a telítettség érzésben, de emellett számos jótékony tulajdonsággal is rendelkezik.

Cipőtől a papírig

Az is igaz, hogy régen inkább a rostjáért, mintsem táplálkozási céllal termesztették. Készítettek belőle ágyneműt, hajóvitorlát, hajókötelet, ruhát, cipőt, de még papírt is. A II. világháború után a kannabinoidok jelenléte miatt a kendert és az abból készült termékek használatát betiltották, de fontos hangsúlyozni, hogy az ipari kender nem tartalmaz kábító hatású THC-t, vagy más kannabinolt. A növénynek minden része hasznosítható.

Ásványi anyagok és vitaminok a betegségek ellen

Számos ásványi anyag is megtalálható, mint például kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz. De vitaminokban is gazdag: E-vitamint és B-vitaminokat (B1, B2, B3 és B6) is tartalmaz. Mivel a kendermag rengeteg antioxidánst és növényi szterolokat tartalmaz, segít megelőzni vagy csökkenteni a rák kockázatát. Egyes rákos megbetegedések, mint például a prosztata, a vastagbél vagy a mellrák ellen bizonyítottan jó hatással van. A zsírsav, amit a kendermagban megtalálható csodákat tesz a szívvel is, és cukorbetegség ellen is javasolt a fogyasztása. Sőt, az agyat is frissen tartja.

41939822 - hemp seeds (close-up shot) on an old wooden table

Fogyást segítő

A kendermag rendkívül tápláló. Ha fogyni szeretnél, vagy csak az étvágyad csökkenteni, akkor adj egy-két evőkanál kendermagot a reggeli joghurtodhoz vagy müzlihez, és az eredményt hamarosan látni fogod magadon. Optimális arányban tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírsavakat. Elsősorban telítetlen omega 3 és omega 6 zsírsavakban gazdag. A telítetlenek zsírsavak felelősek az immunválaszért, és hozzájárulnak a vér normál koleszterin-szintjének fenntartásához is.

Jó fehérjeforrás

A kellemes, lágy, diós ízű hántolt kendermag könnyen emészthető, hatóanyagai pedig gyorsan felszívódnak. Használhatod gyümölcssalátákhoz, zöldségekhez, turmixokhoz, gabonapehelyhez, de a leveseket is ízesítheted vele. ha házilag készítesz energiaszeletet tökéletes hozzávaló. Őrölve kenderlisztként használhatod, ami nagyon egészséges, és ugyanúgy használható tészták, sütemények készítéséhez, mint a hagyományos búzaliszt. A kenderfehérje sem egy extra dolog, sok bioboltban megtalálható. A kender fehérjepor nagyon ajánlott a sportolóknak és testépítőknek, akik izomnövekedést szeretnének vagy azoknak, akik úgy érzik, hogy nem visznek be elég fehérjét az étrendjükkel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X